PDA

View Full Version : Knoppix hangs up at logout (again)



viet
03-20-2003, 01:55 AM
Dear all,

I have the same problem that Ariszlů had:
http://www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=1168

My graphic card is also Intel(R) 82845G, 128M,
monitor is Sony Multiscan E230.

Following is the output from 'lspci -v' :
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corp.: Unknown device 2562 (rev 01) (prog-if 00 [VGA])
Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 2562
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 11
Memory at e8000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
Memory at e7800000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
Capabilities: [d0] Power Management version 1

Please could anyone give some advice how this can be fixed?

Thanks,
viÍt.

rickenbacherus
03-20-2003, 09:14 PM
I asume you mean that your system hangs when you select logout. Try this- open a term and type:

reboot

Or if you've done that before just let us know if it reboots ok or not. What have you tried to fix it thus far?
Post the output of:

dmesg

viet
03-21-2003, 03:18 AM
Dear rickenbacherus,

When I log out, the screen goes blank.
I can't kill the X-server by Ctrl-Alt-BackSpace but I can open text terminals (Ctrl-Alt-F1). From there I can reboot or halt as normal.

I look forward to your reply.
Thanks
viet.

viet
03-21-2003, 03:32 AM
rickenbacherus,

I forgot to tell you that after I get to a term and run reboot command, the machine reboots to X with no problem.

This is the output of dmesg:
=========================

Linux version 2.4.19-xfs (knoppix@Knoppix) (gcc version 2.95.4 20011002 (Debian prerelease)) #1 SMP Son Okt 6 20:14:17 CEST 2002
BIOS-provided physical RAM map:
BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009fc00 (usable)
BIOS-e820: 000000000009fc00 - 00000000000a0000 (reserved)
BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000001fefa000 (usable)
BIOS-e820: 000000001fefa000 - 000000001fefd000 (ACPI data)
BIOS-e820: 000000001fefd000 - 000000001fefe000 (ACPI NVS)
BIOS-e820: 000000001fefe000 - 000000001ff00000 (reserved)
BIOS-e820: 00000000fec00000 - 00000000fec01000 (reserved)
BIOS-e820: 00000000fee00000 - 00000000fee01000 (reserved)
BIOS-e820: 00000000ffff0000 - 0000000100000000 (reserved)
510MB LOWMEM available.
Advanced speculative caching feature not present
On node 0 totalpages: 130810
zone(0): 4096 pages.
zone(1): 126714 pages.
zone(2): 0 pages.
Kernel command line: auto BOOT_IMAGE=knoppix ro root=305 hda=scsi hdb=scsi hdc=scsi hdd=scsi hde=scsi hdf=scsi hdg=scsi hdh=scsi apm=power-off noapic
ide_setup: hda=scsi
ide_setup: hdb=scsi
ide_setup: hdc=scsi
ide_setup: hdd=scsi
ide_setup: hde=scsi
ide_setup: hdf=scsi
ide_setup: hdg=scsi
ide_setup: hdh=scsi
Found and enabled local APIC!
Initializing CPU#0
Detected 1917.111 MHz processor.
Console: colour VGA+ 80x25
Calibrating delay loop... 3827.30 BogoMIPS
Memory: 514912k/523240k available (1257k kernel code, 7940k reserved, 487k data, 124k init, 0k highmem)
Dentry cache hash table entries: 65536 (order: 7, 524288 bytes)
Inode cache hash table entries: 32768 (order: 6, 262144 bytes)
Mount-cache hash table entries: 8192 (order: 4, 65536 bytes)
Buffer-cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)
Page-cache hash table entries: 131072 (order: 7, 524288 bytes)
CPU: Before vendor init, caps: 3febfbff 00000000 00000000, vendor = 0
CPU: L1 I cache: 12K, L1 D cache: 8K
CPU: L2 cache: 256K
CPU: Hyper-Threading is disabled
CPU: After vendor init, caps: 3febfbff 00000000 00000000 00000000
Intel machine check architecture supported.
Intel machine check reporting enabled on CPU#0.
CPU: After generic, caps: 3febfbff 00000000 00000000 00000000
CPU: Common caps: 3febfbff 00000000 00000000 00000000
Enabling fast FPU save and restore... done.
Enabling unmasked SIMD FPU exception support... done.
Checking 'hlt' instruction... OK.
Checking for popad bug... OK.
POSIX conformance testing by UNIFIX
mtrr: v1.40 (20010327) Richard Gooch (rgooch@atnf.csiro.au)
mtrr: detected mtrr type: Intel
CPU: Before vendor init, caps: 3febfbff 00000000 00000000, vendor = 0
CPU: L1 I cache: 12K, L1 D cache: 8K
CPU: L2 cache: 256K
CPU: Hyper-Threading is disabled
CPU: After vendor init, caps: 3febfbff 00000000 00000000 00000000
Intel machine check reporting enabled on CPU#0.
CPU: After generic, caps: 3febfbff 00000000 00000000 00000000
CPU: Common caps: 3febfbff 00000000 00000000 00000000
CPU0: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1.90GHz stepping 02
per-CPU timeslice cutoff: 731.40 usecs.
SMP motherboard not detected.
enabled ExtINT on CPU#0
ESR value before enabling vector: 00000000
ESR value after enabling vector: 00000000
Using local APIC timer interrupts.
calibrating APIC timer ...
..... CPU clock speed is 1917.1344 MHz.
..... host bus clock speed is 100.9016 MHz.
cpu: 0, clocks: 1009016, slice: 504508
CPU0<T0:1009008,T1:504496,D:4,S:504508,C:1009016>
Waiting on wait_init_idle (map = 0x0)
All processors have done init_idle
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xf1e00, last bus=1
PCI: Using configuration type 1
PCI: Probing PCI hardware
Unknown bridge resource 2: assuming transparent
PCI: Using IRQ router PIIX [8086/24c0] at 00:1f.0
isapnp: Scanning for PnP cards...
isapnp: No Plug & Play device found
Linux NET4.0 for Linux 2.4
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
Initializing RT netlink socket
Starting kswapd
VFS: Disk quotas vdquot_6.5.1
pty: 256 Unix98 ptys configured
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 6.31
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
ICH4: IDE controller on PCI bus 00 dev f9
PCI: Device 00:1f.1 not available because of resource collisions
ICH4: (ide_setup_pci_device:) Could not enable device.
hda: SAMSUNG SV4002H, ATA DISK drive
hdc: CD-ROM CCD-52X6S, ATAPI CD/DVD-ROM drive
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
hda: 78242976 sectors (40060 MB) w/2048KiB Cache, CHS=4870/255/63
ide-cd: passing drive hdc to ide-scsi emulation.
Partition check:
hda: hda1 hda2 hda3 hda4 < hda5 hda6 >
Floppy drive(s): fd0 is 1.44M
FDC 0 is a post-1991 82077
RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 4096K size 1024 blocksize
Cronyx Ltd, Synchronous PPP and CISCO HDLC (c) 1994
Linux port (c) 1998 Building Number Three Ltd & Jan "Yenya" Kasprzak.
SCSI subsystem driver Revision: 1.00
scsi0 : SCSI host adapter emulation for IDE ATAPI devices
Vendor: CD-ROM Model: CCD-52X6S Rev: YS0C
Type: CD-ROM ANSI SCSI revision: 02
Attached scsi CD-ROM sr0 at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
sr0: scsi3-mmc drive: 52x/52x cd/rw xa/form2 cdda tray
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12
NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
IP Protocols: ICMP, UDP, TCP, IGMP
IP: routing cache hash table of 4096 buckets, 32Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 32768 bind 32768)
NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
VFS: Mounted root (ext2 filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 124k freed
Adding Swap: 730948k swap-space (priority -1)
Intel 810 + AC97 Audio, version 0.21, 20:26:45 Oct 6 2002
PCI: Found IRQ 10 for device 00:1f.5
PCI: Setting latency timer of device 00:1f.5 to 64
i810: Intel ICH4 found at IO 0xa400 and 0xa800, IRQ 10
i810_audio: Audio Controller supports 6 channels.
ac97_codec: AC97 Audio codec, id: 0x414c:0x4720 (ALC650)
i810_audio: AC'97 codec 0 supports AMAP, total channels = 6
eepro100.c:v1.09j-t 9/29/99 Donald Becker http://www.scyld.com/network/eepro100.html
eepro100.c: $Revision: 1.36 $ 2000/11/17 Modified by Andrey V. Savochkin <saw@saw.sw.com.sg> and others
PCI: Found IRQ 9 for device 01:08.0
eth0: PCI device 8086:103a (Intel Corp.), 00:E0:18:88:D0:2D, IRQ 9.
Board assembly 000000-000, Physical connectors present: RJ45
Primary interface chip i82555 PHY #1.
General self-test: passed.
Serial sub-system self-test: passed.
Internal registers self-test: passed.
ROM checksum self-test: passed (0x04f4518b).
Serial driver version 5.05c (2001-07-08) with MANY_PORTS SHARE_IRQ SERIAL_PCI ISAPNP enabled
ttyS00 at 0x03f8 (irq = 4) is a 16550A
ttyS01 at 0x02f8 (irq = 3) is a 16550A
mice: PS/2 mouse device common for all mice
usb.c: registered new driver usbdevfs
usb.c: registered new driver hub
usb.c: registered new driver hiddev
usb.c: registered new driver hid
hid-core.c: v1.8.1 Andreas Gal, Vojtech Pavlik <vojtech@suse.cz>
hid-core.c: USB HID support drivers
usb.c: registered new driver usb_mouse
usbmouse.c: v1.6:USB HID Boot Protocol mouse driver
usb-uhci.c: $Revision: 1.275 $ time 20:27:15 Oct 6 2002
usb-uhci.c: High bandwidth mode enabled
PCI: Found IRQ 11 for device 00:1d.0
PCI: Sharing IRQ 11 with 00:02.0
PCI: Setting latency timer of device 00:1d.0 to 64
usb-uhci.c: USB UHCI at I/O 0xd800, IRQ 11
usb-uhci.c: Detected 2 ports
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 1
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
PCI: Found IRQ 9 for device 00:1d.1
PCI: Setting latency timer of device 00:1d.1 to 64
usb-uhci.c: USB UHCI at I/O 0xd400, IRQ 9
usb-uhci.c: Detected 2 ports
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 2
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
PCI: Found IRQ 5 for device 00:1d.2
PCI: Sharing IRQ 5 with 00:1f.1
PCI: Setting latency timer of device 00:1d.2 to 64
usb-uhci.c: USB UHCI at I/O 0xd000, IRQ 5
usb-uhci.c: Detected 2 ports
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 3
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
usb-uhci.c: v1.275:USB Universal Host Controller Interface driver
apm: BIOS version 1.2 Flags 0x03 (Driver version 1.16)
Real Time Clock Driver v1.10e
hub.c: USB new device connect on bus2/1, assigned device number 2
Journalled Block Device driver loaded
usb-uhci.c: interrupt, status 3, frame# 628
input0: USB HID v1.10 Mouse [Microsoft Microsoft 5-Button Mouse with IntelliEye(TM)] on usb2:2.0
kjournald starting. Commit interval 5 seconds
EXT3 FS 2.4-0.9.17, 10 Jan 2002 on ide0(3,6), internal journal
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
PCI: Found IRQ 9 for device 00:1d.7
PCI: Setting latency timer of device 00:1d.7 to 64
hcd.c: ehci-hcd @ 00:1d.7, Intel Corp. 82801DB USB EHCI Controller
hcd.c: irq 9, pci mem e08e0000
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 4
ehci-hcd.c: restricting 64bit DMA mappings to segment 0 ...
ehci-hcd.c: USB 2.0 support enabled, EHCI rev 1. 0
usb.c: USB disconnect on device 2
hub.c: USB hub found
hub.c: 6 ports detected
parport0: PC-style at 0x378 (0x778) [PCSPP,TRISTATE]
parport0: irq 7 detected
lp0: using parport0 (polling).
lp0: console ready
hub.c: USB new device connect on bus2/1, assigned device number 3
usb-uhci.c: ENXIO 84000380, flags 0, urb dd0b46c0, burb dd0b47c0
usb-uhci.c: ENXIO 84000380, flags 0, urb dd0b46c0, burb dd0b47c0
usb-uhci.c: ENXIO 84000380, flags 0, urb dd0b46c0, burb dd0b47c0
usb-uhci.c: ENXIO 84000380, flags 0, urb dd0b46c0, burb dd0b47c0
usb-uhci.c: interrupt, status 3, frame# 1734
input0: USB HID v1.10 Mouse [Microsoft Microsoft 5-Button Mouse with IntelliEye(TM)] on usb2:3.0
LVM version 1.0.3(19/02/2002) module loaded
mtrr: no MTRR for e8000000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8010000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8020000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8030000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8040000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8050000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8060000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8070000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8080000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8090000,10000 found
mtrr: no MTRR for e80a0000,10000 found
mtrr: no MTRR for e80b0000,10000 found
mtrr: no MTRR for e80c0000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8000000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8010000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8020000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8030000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8040000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8050000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8060000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8070000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8080000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8090000,10000 found
mtrr: no MTRR for e80a0000,10000 found
mtrr: no MTRR for e80b0000,10000 found
mtrr: no MTRR for e80c0000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8000000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8010000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8020000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8030000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8040000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8050000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8060000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8070000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8080000,10000 found
mtrr: no MTRR for e8090000,10000 found
mtrr: no MTRR for e80a0000,10000 found
mtrr: no MTRR for e80b0000,10000 found
mtrr: no MTRR for e80c0000,10000 found

=======================================

rickenbacherus
03-21-2003, 06:34 AM
Can you post this:

lspci -v

viet
03-21-2003, 01:00 PM
this is the complete output from 'lspci -v'

================

00:00.0 Host bridge: Intel Corp.: Unknown device 2560 (rev 01)
Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 8093
Flags: bus master, fast devsel, latency 0
Memory at f0000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
Capabilities: [e4] #09 [0105]

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corp.: Unknown device 2562 (rev 01) (prog-if 00 [VGA
Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 2562
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 11
Memory at e8000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
Memory at e7800000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
Capabilities: [d0] Power Management version 1

00:1d.0 USB Controller: Intel Corp.: Unknown device 24c2 (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 8089
Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 11
I/O ports at d800 [size=32]

00:1d.1 USB Controller: Intel Corp.: Unknown device 24c4 (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 8089
Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 9
I/O ports at d400 [size=32]

00:1d.2 USB Controller: Intel Corp.: Unknown device 24c7 (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 8089
Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 5
I/O ports at d000 [size=32]

00:1d.7 USB Controller: Intel Corp.: Unknown device 24cd (rev 01) (prog-if 20 [EHCI])
Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 8089
Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 9
Memory at e7000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
Capabilities: [50] Power Management version 2
Capabilities: [58] #0a [2080]

00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BA/CA PCI Bridge (rev 81) (prog-if 00 [Normal decode])
Flags: bus master, fast devsel, latency 0
Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=32
I/O behind bridge: 0000b000-0000bfff
Memory behind bridge: e6800000-e6ffffff

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp.: Unknown device 24c0 (rev 01)
Flags: bus master, medium devsel, latency 0

00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. 82801DB ICH4 IDE (rev 01) (prog-if 8a [Master SecP PriP])
Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 8089
Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 5
I/O ports at <unassigned> [size=8]
I/O ports at <unassigned> [size=4]
I/O ports at <unassigned> [size=8]
I/O ports at <unassigned> [size=4]
I/O ports at f000 [size=16]
Memory at 1ff00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]

00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp.: Unknown device 24c5 (rev 01)
Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 8095
Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 10
I/O ports at a800 [size=256]
I/O ports at a400 [size=64]
Memory at e6000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512]
Memory at e5800000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
Capabilities: [50] Power Management version 2

01:08.0 Ethernet controller: Intel Corp.: Unknown device 103a (rev 81)
Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 8071
Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 9
Memory at e6800000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
I/O ports at b800 [size=64]
Capabilities: [dc] Power Management version 2

================================

cheers,
viet.

rickenbacherus
03-21-2003, 01:27 PM
What kind of video card do you have?

viet
03-21-2003, 02:55 PM
rickenbacherus,

my video card is Intel(R) 82845G/GL as i wrote earlier

cheers,
viet.

rickenbacherus
03-21-2003, 03:03 PM
rickenbacherus,

my video card is Intel(R) 82845G/GL as i wrote earlier

cheers,
viet.

DOH! sorry-


In your earlier post I found this:


mtrr: no MTRR for e80c0000,10000 found

quite interesting. I'm still looking into it.

Have you checked out /var/log/syslog?

rickenbacherus
03-21-2003, 06:26 PM
PCI: Using IRQ router PIIX [8086/24c0] at 00:1f.0<-LOOK
isapnp: Scanning for PnP cards...
isapnp: No Plug & Play device found
Linux NET4.0 for Linux 2.4
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
Initializing RT netlink socket
Starting kswapd
VFS: Disk quotas vdquot_6.5.1
pty: 256 Unix98 ptys configured
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 6.31
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
ICH4: IDE controller on PCI bus 00 dev f9
PCI: Device 00:1f.1 not available because of resource collisions <-LOOK


There's the problem- IRQ conflict. It's trying to use the IRQ router to share IRQ's BUT the very IRQ sharing device can't get an IRQ itself!! What a dillemma! Sorry I didn't spot it earlier- was getting the short people off to school! :D See if you can hard assign IRQ's to the offending devices in your BIOS. I have never seen a cheat code like this (at least not for Knoppix) but perhaps it is somehow possible to tell the kernal to use the BIOS irq's on boot.

RockMumbles
03-21-2003, 06:53 PM
On a integrated SiS motherboard of mine I have to put the following in my lilo append line:

pci=biosirq

If you are running from CD use it as a boot parameter (cheat code) and see if that helps ie:

knoppix pci=biosirq *plus any other necessary codes

HTH

rock

rickenbacherus
03-21-2003, 07:12 PM
If you are running from CD use it as a boot parameter (cheat code) and see if that helps ie:

knoppix pci=biosirq *plus any other necessary codes

HTH

rock

I suppose that it's a matter of trial and error trying cheat codes not listed as "officially" working with Knoppix eh?

viet
03-26-2003, 06:42 AM
i hate to say this but i tried installing RedHat8.0 and everything worked hhm.

thank you all for your help.
viet.