PDA

View Full Version : No $QTDIR variable, configure error



transistortoaster
12-05-2005, 04:09 AM
Hello,
I request some advice. I have a HDinstall of the Knoppix 4.0 DVD, which is now about 2 weeks old. I am trying to to a configure for "brahms" from source which uses QT3. The configure says error Qt (Qt>3.0.1) headers and libraries not found. However, if I do a dpkg - l |grep qt, I see that I have all the qt3 libraries, including the -dev ones. I found the files in /usr/include/qt3 and /usr/lib/qt3 which should be correct. When I do "echo $QTDIR" there is nothing. I would like to treat the main cause of the problem and not just patch up the symptoms. Fundamentally, QT3 is an important package and should have been set up properly.
Question1) What is the right way to have the $QTDIR registered
Question 2)There are some variables for library and include search paths. What are the right names and what should I include with them? Do I also need a PKG_CONFIG_PATH set to something too?

From another thread (http://www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=1771&highlight= ), somebody did "export MOC=/usr/share/qt3/bin/moc && configure --with-qt-dir=/usr --with-qt-includes=/usr/include/qt3 -with-qt-libraries=/usr/lib/qt3 --enable-mt ". That thread is dated from 2003 and I don't know what all of it does exactly. What is MOC all about?

Any advice is greatly appreciated.
Frank

fpd
12-06-2005, 04:35 AM
Have you tried "export QT3DIR=/usr/share/qt3" That directory has ./include and ./plugins simlinks on my system (Knoppix 3.8)

johnrw
01-04-2009, 11:50 AM
Have you tried "export QT3DIR=/usr/share/qt3" That directory has ./include and ./plugins simlinks on my system (Knoppix 3.8)

Close but no cigar. On Knoppix 5.3.1, I did that... and the ./configure kept complaining about no headers found after using QT3DIR=


checking for Qt... configure: error: Qt (>= Qt 3.0.2) (headers and libraries) not found. Please check your installation!
For more details about this problem, look at the end of config.log.

Then I set it to QTDIR=


knoppix@gw614ge:~/kdirstat/kdirstat-2.3.3$ QTDIR=/usr/share/qt3
knoppix@gw614ge:~/kdirstat/kdirstat-2.3.3$ export QTDIR=/usr/share/qt3
knoppix@gw614ge:~/kdirstat/kdirstat-2.3.3$ ./configure
checking build system type... i686-pc-linux-gnu
{...}
checking for Qt... libraries /usr/share/qt3/lib, headers /usr/share/qt3/include using -mt
checking if Qt compiles without flags... yes
checking for moc... /usr/share/qt3/bin/moc
checking for uic... /usr/share/qt3/bin/uic
checking whether uic supports -L ... yes
checking whether uic supports -nounload ... yes
checking if Qt needs -ljpeg... no
checking for rpath... yes
checking for KDE... libraries /usr/lib, headers /usr/include/kde
checking for KDE paths... defaults
checking for dcopidl... /usr/bin/dcopidl
checking for dcopidl2cpp... /usr/bin/dcopidl2cpp
checking for mcopidl... /usr/bin/mcopidl
checking for artsc-config... /usr/bin/artsc-config
checking for kde-config... /usr/bin/kde-config
checking for meinproc... /usr/bin/meinproc
checking for special C compiler options needed for large files... no
checking for _FILE_OFFSET_BITS value needed for large files... 64
checking for _LARGE_FILES value needed for large files... no
checking for long long... yes
checking if doc should be compiled... yes
checking if kdirstat should be compiled... yes
checking if po should be compiled... yes
configure: creating ./config.status
fast creating ./Makefile
fast creating doc/Makefile
fast creating doc/en/Makefile
fast creating kdirstat/Makefile
fast creating kdirstat/pics/Makefile
fast creating po/Makefile
config.status: creating config.h
knoppix@gw614ge:~/kdirstat/kdirstat-2.3.3$
Ok now maybe I can find out what file in the subdir tree I just copied is 4GB... probably a knoppix.iso come to think of it.
Well more likely... on to the next error.