PDA

View Full Version : kernel upgrade lilo problem



rusty
01-31-2004, 04:34 PM
Trying to upgrade kernel. After apt-get and running lilo my boot directory looks like this:


knoppix@ttyp0[boot]# ls -l
total 1100
lrwxrwxrwx 1 root root 21 Jan 11 13:26 System.map -> System.map-2.4.22-xfs
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:22 System.map-2.4.22-xfs
-rw-r--r-- 1 root root 759313 Jan 11 07:17 System.map-2.6.0-1-686
-rw-r--r-- 1 root root 512 Dec 7 14:35 boot.0340
-rw-r--r-- 1 root root 38746 Oct 3 20:36 config-2.4.22-xfs
-rw-r--r-- 1 root root 49779 Jan 11 06:57 config-2.6.0-1-686
lrwxrwxrwx 1 root root 38 Jan 11 13:26 debianlilo.bmp -> /usr/share/lilo/contrib/debianlilo.bmp
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:16 initr
-rw-r--r-- 1 root root 172513 Dec 7 14:25 initrd.gz
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:18 initrd.img-2.6.0-1-686
-rw-r--r-- 1 root root 0 Dec 7 14:25 knoppix-old-mbr.1070803528
-rw------- 1 root root 70144 Jan 31 10:19 map
lrwxrwxrwx 1 root root 33 Jan 11 13:26 sarge.bmp -> /usr/share/lilo/contrib/sarge.bmp
lrwxrwxrwx 1 root root 31 Jan 11 13:26 sid.bmp -> /usr/share/lilo/contrib/sid.bmp
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:17 vmli
lrwxrwxrwx 1 root root 18 Jan 11 13:26 vmlinuz -> vmlinuz-2.4.22-xfs
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:16 vmlinuz-
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:22 vmlinuz-2.4.2
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:18 vmlinuz-2.4.22-xfs
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:18 vmlinuz-2.6.0-1-686


lilo.conf was modified only replacing kernel references with new

boot=/dev/hdb
vga=791
prompt
timeout=500
append = "hda=scsi hdb=scsi hdc=scsi hdd=scsi hde=scsi hdf=scsi hdg=scsi hdh=scsi apm=power-off nomce"

image=/boot/vmlinuz-2.6.0-1-686
label=knoppix
root=/dev/hdb3
read-only
initrd=/boot/initrd.img-2.6.0-1-686
## A Windows installation, example for partition 1 on first IDE harddisk
other=/dev/hdb1
label=windows
# optional
table=/dev/hdb

Now at boot time , lilo screen comes up but neither linux nor windows will boot (although windows will go into safe mode)

Knoppix cd to the rescue but what to do? Methinks it might be the system.map link pointing to the wrong file :?:

turbinater
01-31-2004, 07:34 PM
lilo.conf was modified only replacing kernel references with new

boot=/dev/hdb
vga=791
prompt
timeout=500
append = "hda=scsi hdb=scsi hdc=scsi hdd=scsi hde=scsi hdf=scsi hdg=scsi hdh=scsi apm=power-off nomce"

image=/boot/vmlinuz-2.6.0-1-686
label=knoppix
root=/dev/hdb3
read-only
initrd=/boot/initrd.img-2.6.0-1-686
## A Windows installation, example for partition 1 on first IDE harddisk
other=/dev/hdb1
label=windows
# optional
table=/dev/hdb

Now at boot time , lilo screen comes up but neither linux nor windows will boot (although windows will go into safe mode)

Knoppix cd to the rescue but what to do? Methinks it might be the system.map link pointing to the wrong file :?:

Remove these lines:

hda=scsi hdb=scsi hdc=scsi hdd=scsi hde=scsi hdf=scsi hdg=scsi hdh=scsi
Then run lilo, and tell me what happens.

Note: the 2.6 kernel doen't need scsi emulation

rusty
01-31-2004, 08:13 PM
Well, there's more trouble in river city. I went back and uninstalled the upgrade then reinstalled it with this message:


root@Knoppix:/# apt-get install kernel-image-2.6.0-1-686
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
kernel-image-2.6.0-1-686 is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 338 not upgraded.
1 not fully installed or removed.
Need to get 0B of archives.
After unpacking 0B of additional disk space will be used.
Setting up kernel-image-2.6.0-1-686 (2.6.0-2) ...
error reading /lib/modules/2.6.0-1-686/build :No such file or directory
Deleting /lib/modules/2.6.0-1-686/build
/usr/sbin/mkinitrd: /dev/fd does not exist
Failed to create initrd image.
dpkg: error processing kernel-image-2.6.0-1-686 (--configure):
subprocess post-installation script returned error exit status 9
Errors were encountered while processing:
kernel-image-2.6.0-1-686


My lilo.conf looks like this


boot=/dev/hdb
vga=normal
prompt
timeout=500
append = "apm=power-off nomce"
image=/boot/vmlinuz-2.6.0-1-686
label=knoppix
root=/dev/hdb3
read-only
initrd=initrd.img
map=/boot/System.map-2.6.0-1-686
## A Windows installaton, example for partition 1 on first IDE harddisk
other=/dev/hdb1
label=windows
# optional
table=/dev/hdb


and when I run lilo:


root@Knoppix:/# lilo
Warning: '/proc/partitions' does not exist, disk scan bypassed
Warning: /dev/hdb is not on the first disk
Fatal: Empty map section


Running all this off the cd , chrooting to the hd.

/proc is empty ?

The urge to reinstall is strong, but I'm resisting

rusty
01-31-2004, 10:02 PM
More to think about:

Cleaned up lilo.conf a bit:


boot=/dev/hdb
vga=normal
prompt
timeout=500
append = "apm=power-off nomce"
image=/boot/vmlinuz-2.6.0-1-686
label=knoppix
root=/dev/hdb3
read-only
initrd=initrd.img
## A Windows installaton, example for partition 1 on first IDE harddisk
other=/dev/hdb1
label=windows
# optional
table=/dev/hdb


a more verbose lilo output:


root@Knoppix:/boot# lilo -v -t
LILO version 22.5.8 (test mode), Copyright (C) 1992-1998 Werner Almesberger
Development beyond version 21 Copyright (C) 1999-2003 John Coffman
Released 10-Oct-2003, and compiled at 22:17:37 on Nov 3 2003
Compiled for Debian GNU/Linux.

Warning: LBA32 addressing assumed
Reading boot sector from /dev/hdb
Warning: '/proc/partitions' does not exist, disk scan bypassed
Warning: /dev/hdb is not on the first disk
Using MENU secondary loader
Calling map_insert_data

Boot image: /boot/vmlinuz-2.6.0-1-686
Mapping RAM disk initrd.img
Fatal: open initrd.img: No such file or directory


The contents of my /boot directory:


-rw-r--r-- 1 root root 759313 Jan 11 07:17 System.map-2.6.0-1-686
-rw-r--r-- 1 root root 512 Dec 7 14:35 boot.0340
-rw-r--r-- 1 root root 49779 Jan 11 06:57 config-2.6.0-1-686
lrwxrwxrwx 1 root root 38 Jan 11 13:26 debianlilo.bmp -> /usr/share/lilo/contrib/debianlilo.bmp
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:16 initr
-rw-r--r-- 1 root root 172513 Dec 7 14:25 initrd.gz
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 15:06 initrd.img-2.6.0-1-686
-rw-r--r-- 1 root root 0 Dec 7 14:25 knoppix-old-mbr.1070803528
-rw------- 1 root root 70144 Jan 31 10:19 map
lrwxrwxrwx 1 root root 33 Jan 11 13:26 sarge.bmp -> /usr/share/lilo/contrib/sarge.bmp
lrwxrwxrwx 1 root root 31 Jan 11 13:26 sid.bmp -> /usr/share/lilo/contrib/sid.bmp
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:17 vmli
lrwxrwxrwx 1 root root 18 Jan 11 13:26 vmlinuz -> vmlinuz-2.4.22-xfs
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:16 vmlinuz-
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:22 vmlinuz-2.4.2
-rw-r--r-- 1 root root 1117933 Jan 11 07:17 vmlinuz-2.6.0-1-686


Notice that initrd.img.2.6.0-1-686 has 0 bytes.

turbinater
01-31-2004, 11:43 PM
More to think about:

Cleaned up lilo.conf a bit:


boot=/dev/hdb
vga=normal
prompt
timeout=500
append = "apm=power-off nomce"
image=/boot/vmlinuz-2.6.0-1-686
label=knoppix
root=/dev/hdb3
read-only
initrd=initrd.img
## A Windows installaton, example for partition 1 on first IDE harddisk
other=/dev/hdb1
label=windows
# optional
table=/dev/hdb


a more verbose lilo output:


root@Knoppix:/boot# lilo -v -t
LILO version 22.5.8 (test mode), Copyright (C) 1992-1998 Werner Almesberger
Development beyond version 21 Copyright (C) 1999-2003 John Coffman
Released 10-Oct-2003, and compiled at 22:17:37 on Nov 3 2003
Compiled for Debian GNU/Linux.

Warning: LBA32 addressing assumed
Reading boot sector from /dev/hdb
Warning: '/proc/partitions' does not exist, disk scan bypassed
Warning: /dev/hdb is not on the first disk
Using MENU secondary loader
Calling map_insert_data

Boot image: /boot/vmlinuz-2.6.0-1-686
Mapping RAM disk initrd.img
Fatal: open initrd.img: No such file or directory


The contents of my /boot directory:


-rw-r--r-- 1 root root 759313 Jan 11 07:17 System.map-2.6.0-1-686
-rw-r--r-- 1 root root 512 Dec 7 14:35 boot.0340
-rw-r--r-- 1 root root 49779 Jan 11 06:57 config-2.6.0-1-686
lrwxrwxrwx 1 root root 38 Jan 11 13:26 debianlilo.bmp -> /usr/share/lilo/contrib/debianlilo.bmp
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:16 initr
-rw-r--r-- 1 root root 172513 Dec 7 14:25 initrd.gz
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 15:06 initrd.img-2.6.0-1-686
-rw-r--r-- 1 root root 0 Dec 7 14:25 knoppix-old-mbr.1070803528
-rw------- 1 root root 70144 Jan 31 10:19 map
lrwxrwxrwx 1 root root 33 Jan 11 13:26 sarge.bmp -> /usr/share/lilo/contrib/sarge.bmp
lrwxrwxrwx 1 root root 31 Jan 11 13:26 sid.bmp -> /usr/share/lilo/contrib/sid.bmp
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:17 vmli
lrwxrwxrwx 1 root root 18 Jan 11 13:26 vmlinuz -> vmlinuz-2.4.22-xfs
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:16 vmlinuz-
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jan 31 11:22 vmlinuz-2.4.2
-rw-r--r-- 1 root root 1117933 Jan 11 07:17 vmlinuz-2.6.0-1-686


Notice that initrd.img.2.6.0-1-686 has 0 bytes.

The first thing I notice is it's looking for initrd.img, however there isn't an initrd.img; initrd.img should be a symbolic link to initrd.img-2.6.0-1-686.

You can either run "mkinitrd", or reinstall the 2.6 kernel at this point. However, I notice mkinitrd came up with errors on previous attempts.

I assume the message:
Warning: /dev/hdb is not on the first disk is refering to either "table=/dev/hdb", or "boot=/dev/hdb". I would try to focus on getting the 2.6 kernel booting, so you might want to hash out:
## A Windows installaton, example for partition 1 on first IDE harddisk
other=/dev/hdb1
label=windows
# optional
table=/dev/hdbfor a while.

It looks like your initrd troubles where listed in the dpkg output; as you mentioned:

root@Knoppix:/# apt-get install kernel-image-2.6.0-1-686
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
kernel-image-2.6.0-1-686 is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 338 not upgraded.
1 not fully installed or removed.
Need to get 0B of archives.
After unpacking 0B of additional disk space will be used.
Setting up kernel-image-2.6.0-1-686 (2.6.0-2) ...
error reading /lib/modules/2.6.0-1-686/build :No such file or directory
Deleting /lib/modules/2.6.0-1-686/build
/usr/sbin/mkinitrd: /dev/fd does not exist
Failed to create initrd image.
dpkg: error processing kernel-image-2.6.0-1-686 (--configure):
subprocess post-installation script returned error exit status 9
Errors were encountered while processing:
kernel-image-2.6.0-1-686
What bafles me is it's looking for "/lib/modules/2.6.0-1-686/build"; I don't have this directory, and it didn't have errors when I installed the 2.6 kernel.
Try:
dpkg -r kernel-image-2.6.0-1-686
then:
apt-get install kernel-image-2.6.0-1-686


Note that the package you fetched is probably still in /var/cache/apt/archives. You may want to remove it.

rusty
02-02-2004, 04:41 AM
Well, I mucked around with it a bit, but in order to get on with things I reinstalled 3.3 (2.4.22-xfs kernel) from CD, then restored settings from backup.

I'll be interested to see the 2.6 kernel on a Knoppix distro.

Thanks for your help.