PDA

View Full Version : Synaptic problem



my2cents
02-28-2003, 06:37 AM
Hi
I have installed Synaptic into my chrooted environment but get an error "synaptic:could not open display"

I have read the instructions that say you have to export DISPLAY........
#DISPLAY=myip:0.0 (replace my ip with your actual IP)
#export DISPLAY
#synaptic

I have tried this with every combination I can think of but nothing is working. This is the output:-


Setting up synaptic (0.16-6) ...

root@not a tty[/]# synaptic
synaptic:could not open display
root@not a tty[/]# DISPLAY=211.26.141.228
root@not a tty[/]# export DISPLAY
root@not a tty[/]# synaptic
synaptic:could not open display
root@not a tty[/]# DISPLAY=203.134.64.66
root@not a tty[/]# export DISPLAY
root@not a tty[/]# synaptic
synaptic:could not open display
root@not a tty[/]# DISPLAY=127.0.0.1
root@not a tty[/]# export DISPLAY
root@not a tty[/]# synaptic
synaptic:could not open display
root@not a tty[/]# DISPLAY=iprimus:0.0
root@not a tty[/]# export DISPLAY
root@not a tty[/]# synaptic
_X11TransSocketINETConnect: Can't get address for iprimus
synaptic:could not open display
root@not a tty[/]# DISPLAY=203.134.14.21
root@not a tty[/]# export DISPLAY
root@not a tty[/]# synaptic
synaptic:could not open display
root@not a tty[/]# DISPLAY=iprimus:203.134.14.21
root@not a tty[/]# export DISPLAY
root@not a tty[/]# synaptic
synaptic:could not open display
root@not a tty[/]# DISPLAY=iprimus:0.0
root@not a tty[/]# export DISPLAY
root@not a tty[/]# synaptic
_X11TransSocketINETConnect: Can't get address for iprimus
synaptic:could not open display
root@not a tty[/]#

I am obviously doing something wrong :-(
Thanks for any help
Trish

pankepasa
03-08-2003, 10:28 AM
Hi, what you have to do is to open a knoppix shell and execute 'xhost +' to
allow other users (such as root with synaptic) execute programs in your
X-session.

I hope it helps,

Ramon Acedo

my2cents
03-08-2003, 11:06 AM
Hi Ramon
Thanks for the tip.
I 'think' I had already done that. My local Linux User Group guru also suggested that I do

"DISPLAY=127.1.1.0:0.0" (myip being 127.0.0.1)

but this didn't work.
So I have given up (for now) until I have quite a bit more knowledge about Linux in general.


Thanks
Trish

David Douthitt
03-12-2003, 02:28 AM
I have installed Synaptic into my chrooted environment but get an error "synaptic:could not open display"

I have read the instructions that say you have to export DISPLAY........

You have to enable the remote client host to connect at the X server. Open a terminal directly on your X server, as the user that did a startx or that logged into the X server. At the prompt, type:


$ xhost +127.0.0.1

This permits the local host to connect. Then back at your client environment (chrooted was it?) run this:


# export DISPLAY=127.0.0.1:0.0
# synaptic

...and it should work.

Just to be sure: don't type "$" or "#" ... but you knew that, right?

my2cents
03-12-2003, 03:06 AM
Hi David
That sounds very much like the 'missing link' :D I'll do that when I start 'playing; again.
Thanks very much
Trish

p0l
03-22-2004, 12:02 AM
Read the questions and comments above and did the following in terminal mode after an update from knoppix 3.3 2004-02-09 beta.

--------
root@water:/# xhost +127.0.0.1
127.0.0.1 being added to access control list
root@water:/# export display=127.0.0.1:0.0
root@water:/# synaptic
Package pcmcia-modules-2.4.8 has no section?!
Package sysvinit-knoppix has no section?!

root@water:/# debtags update
Merging system vocabularies...
Downloading tag database...
Acquiring source http://people.debian.org/~enrico/tags/
....[snipped]
Reading data from /var/cache/debtags/http___people_debian_org__enrico_tags_
Done.
root@water:/#synaptic
----------

This works, but I have to start Synaptic as SU (and the quickest way that I know is in a terminal window) being a user not being root.
I would like to have the small dialog 'run as root'. How can I do that?

I also wonder about the 'no section ?!' errors, but that will be in another mail.

Paul

brianinmaine
04-09-2004, 04:21 AM
I tried :
knoppix$ xhost +
knoppix# chroot (sources/KNOPPIX)
no matter what I try, I keep getting 'GK Warning unable to open display.
Does this really work for anyone? What else could I try to get this to work?
I did a debian hd install and I tried it from there, and I tried it from the Knoppix 3.3 CD. I read the man pages on xhost, looked on the net for any other help and X in a chroot window just isnt working for me. Could someone PLEASE tell me step by step what they do to make this work?
Help!!!

wrangler
06-14-2004, 06:59 AM
mine messes up do i dont know how to fix it

here is what i get



Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified


(synaptic:961): Gtk-WARNING **: cannot open display:

mzilikazi
06-14-2004, 06:30 PM
#DISPLAY=myip:0.0 ( replace "myip" with your actual IP)

#export DISPLAY