Results 1 to 3 of 3

Thread: HD install, LILO to GRUB conversion, boot error message.

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    4

    HD install, LILO to GRUB conversion, boot error message.

    Dear folks
    I'm trying to change the bootloader of the harddisk installation of knoppix 3.6 on a compaq presario laptop from LILO to GRUB.
    The following is the entry from lilo.conf:

    image=/boot/vmlinuz-2.4.27
    label="Linux(2.4)-1"
    initrd=/boot/initrd.img-2.4.27
    append="ramdisk_size=100000 init=/etc/init lang=us apm=power-off nomce q
    uiet lang=us"
    read-only

    I changed this to:
    title deb-2.4.27
    kernel (hd0,9)/boot/vmlinuz-2.4.27 ramdisk_size=100000 init=/etc/init lang=us ap
    m=power-off nomce quiet lang=us
    initrd (hd0,9)/boot/initrd.img-2.4.27

    for GRUB in /boot/grub/menu.lst.
    But I get the following error message during boot:
    (mount: fs type devfs not supported by kernel
    umount: devfs: not mounted)
    pivot-root: No such file or directory
    /sbin/init: 426: cannot open dev/console: No such file
    kernel panic: Attempted to kill init!

    I've noticed an open bug reported:

    23. Hardware Dell Optiplex 260. Installed Knoppix 3.6 to hard drive. hda1: NTFS, hda2 FAT32, hda3 linux, hda4 linux swap. At the beginning of the bootup process I get the following error message twice: (Norm)

    initrd-tools 0.1.73
    mount: fs type devfs not supported by kernel
    umount: devfs: not mounted

    But the point is I have been already able to boot by LILO as the secondary bootloader!

    What am I missing?
    Thanks in advance.

  2. #2
    Senior Member registered user
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    788
    Your menu.lst should look like this:

    title deb-2.4.27
    root (hd0,9) **(check on this, is it really on 10th partition of first hd.)
    kernel /boot/vmlinuz-2.4.27 root=/dev/hda10 ro ramdisk_size=100000 lang=us apm=power-off nomce quiet lang=us
    initrd (hd0,9)/boot/initrd.img-2.4.27 **(check on this, maybe you don't need this. Check in /boot, sometimes it's empty)
    savedefault
    boot

    Other ways to do this is, let grub update itself.
    1) Delete or rename menu.lst to something else: ex: menu.backup
    2) Open root konsole and run : update-grub
    Reboot, and see if it can boot properly.
    You can edit the menu.lst created by grub later on.


  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    4
    Quote Originally Posted by shah
    Your menu.lst should look like this:

    title deb-2.4.27
    root (hd0,9) **(check on this, is it really on 10th partition of first hd.)
    kernel /boot/vmlinuz-2.4.27 root=/dev/hda10 ro ramdisk_size=100000 lang=us apm=power-off nomce quiet lang=us
    initrd (hd0,9)/boot/initrd.img-2.4.27 **(check on this, maybe you don't need this. Check in /boot, sometimes it's empty)
    savedefault
    boot

    Other ways to do this is, let grub update itself.
    1) Delete or rename menu.lst to something else: ex: menu.backup
    2) Open root konsole and run : update-grub
    Reboot, and see if it can boot properly.
    You can edit the menu.lst created by grub later on.

    Thanks for the reply.
    I tried the first way but I got the same error message.
    For the second way I didn't find a grub-update on the cd so ...
    But anyhow the easier way is to quit HDD installation after you have defined your preferences and edit /root/.knofig and change the bootloader from lilo to grub.

Similar Threads

  1. Error message on boot up
    By jkwash in forum Hardware & Booting
    Replies: 1
    Last Post: 05-21-2005, 12:18 PM
  2. Boot error message
    By Calvi Risorta in forum Hdd Install / Debian / Apt
    Replies: 6
    Last Post: 05-29-2004, 11:01 AM
  3. winxp, gentoo, knoppix, grub, and a boot error message
    By SgtRauksauff in forum Hdd Install / Debian / Apt
    Replies: 7
    Last Post: 05-06-2004, 12:38 AM
  4. HDD install problem - Error 0x07 using LILO from boot disk
    By bbouton in forum Hdd Install / Debian / Apt
    Replies: 3
    Last Post: 03-10-2004, 03:04 AM
  5. Need help with Boot up error message.
    By RiverStan in forum The Lounge
    Replies: 3
    Last Post: 03-02-2004, 03:26 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Commodore 64 Computer w/Power Supply. 100% Working and Original picture

Commodore 64 Computer w/Power Supply. 100% Working and Original

$199.00



pi1541 Disk Emulator for Commodore picture

pi1541 Disk Emulator for Commodore

$34.95



Commodore 64 Dead Test Cartridge v781220  picture

Commodore 64 Dead Test Cartridge v781220

$23.95



Commodore 64 Keyboard Vintage Console picture

Commodore 64 Keyboard Vintage Console

$75.00



Commodore 1541 and Commodore VIC 1541 Single Floppy Disk Drive Lot Of 2 picture

Commodore 1541 and Commodore VIC 1541 Single Floppy Disk Drive Lot Of 2

$175.00



COMMODORE 1702 MONITOR WORKING VINTAGE CRT 64 C64  picture

COMMODORE 1702 MONITOR WORKING VINTAGE CRT 64 C64

$200.00



Commodore 64 C64 Silver Label, 1541 Drive, Power Supply, Cables, Joystick, Game picture

Commodore 64 C64 Silver Label, 1541 Drive, Power Supply, Cables, Joystick, Game

$349.99



Commodore 64 Power Supply - C64 PSU, US Plug, LED picture

Commodore 64 Power Supply - C64 PSU, US Plug, LED

$49.99



Serial Cable Commodore 64 C64 Disk Drive & printer 1541 1571 3' L NEW USA Seller picture

Serial Cable Commodore 64 C64 Disk Drive & printer 1541 1571 3' L NEW USA Seller

$10.85



Commodore 64 Drive Alignment & Utility Diskette 1541 - 1571 picture

Commodore 64 Drive Alignment & Utility Diskette 1541 - 1571

$12.49