Results 1 to 7 of 7

Thread: Can't get poor man's install to work.Need help with lilo.co

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3

    Can't get poor man's install to work.Need help with lilo.co

    Hi to all the nice ppl here.. been reading this forum for a couple of weeks now.. and since couldn't for the heck of me find the answer on my own I decided to ask you guys, in hope you will point out the little thing I'm prob'ly missing.
    Now, I am trying to do PMI on a HD of 1.6G (so a proper HDinst is not an option), the point is, i want to run it on an older machine that wont boot from the CD and seem to have its floppy controller borked.so i need this HD to be able to boot knoppix without accessing the CD.
    The HD itself is partitioned as follows:
    hda1 - 10 MB -for lilo and kernel
    hda5 - 1000 MB -for knoppix
    hda6 ~ 300 MB - for pers.home
    hda2 ~ 300 MB - swap.

    So the lilo is trying to boot, but then stops saying "Kernel panic:no init found. Try passing init= option to kernel"

    As far as i could have gathered from googling that - it means there's something wrong with lilo.conf not stating some important info for the loader - if someone would review my lilo.conf saying whats wrong given those details that would be just horrendous

    this is what in my lilo.conf :
    Code:
    lba32
    boot=/dev/hda
    install=/boot/boot-menu.b
    backup=/dev/null
    map=/boot/map
    
    image=/boot/vmlinuz
    	initrd=/boot/minirt24.gz
    	append="fromhd=/dev/hda5 home=/dev/hda6 lang=us apm=power-off hda=scsi hdb=scsi hdc=scsi hdd=scsi hde=scsi hdf=scsi hdg=scsi hdh=scsi quiet BOOT_IMAGE=knoppix"
    	root=/dev/hda1
    	label=Knoppix2.4
    	read-only
    PS sorry for such a long post - wanted to make sure there will be all the needed nfo.

  2. #2
    Senior Member registered user
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    555
    I am probably missing something, but how are you booting then, with no CD, no floppy and no lilo yet? Maybe you've temporarily installed your HD in another system?

    Anyway, supposing you're booting from the CD-rom, with your hda1 mounted under /mnt/hda1, give the following lilo.conf a try:
    Code:
    lba32
    boot=/dev/hda
    install=/boot/boot-menu.b
    backup=/dev/null
    map=/boot/map
    
    image=/mnt/hda1/vmlinuz
       initrd=/mnt/hda1/minirt24.gz
       append="fromhd=/dev/hda5 home=/dev/hda6 lang=us apm=power-off hda=scsi hdb=scsi hdc=scsi hdd=scsi"
       label=Knoppix2.4
    Notice in particular the removal of "root=..." Obviously this assumes you've formatted /dev/hda1 (eg using ext2) and copied kernel and miniroot over there.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3
    First of all thanks for the reply.

    Now, I tried this change to lilo.conf - it pushed us a little closer - I mean it starts loading now, but still halts at the point that i have interpreted as a try to move the old root (don't know for what purpose) and it gives me an error saying "no init found. blah..blah" but that after two pages of configuration mumble.. So there's a progress we're having here.. before that it didn't get here.

    To your question baldyeti - I boot knoppix from CD on the newer machine. It's the older one I want to run from HD so i stick that hd on the newer machine to get it working without the CD.

    An update - now i get this error
    "Kernel panic:VFS:Unable to mount root fs on 03:09"
    lilo.conf looks like this now:
    Code:
    lba32
    boot=/dev/hda
    install=/boot/boot-menu.b
    backup=/dev/null
    map=/boot/map
    timeout=100
    vga=normal
    
    image=/mnt/hda1/vmlinuz 
        initrd=/mnt/hda1/minirt24.gz 
        append="fromhd=/dev/hda5 home=/dev/hda6 lang=us apm=power-off quiet BOOT_IMAGE=Knoppix"
        label=Knoppix2.4

  4. #4
    Senior Member registered user
    Join Date
    May 2003
    Posts
    981
    Quote Originally Posted by Vanyatka
    First of all thanks for the reply.

    Now, I tried this change to lilo.conf - it pushed us a little closer - I mean it starts loading now, but still halts at the point that i have interpreted as a try to move the old root (don't know for what purpose) and it gives me an error saying "no init found. blah..blah" but that after two pages of configuration mumble.. So there's a progress we're having here.. before that it didn't get here.

    To your question baldyeti - I boot knoppix from CD on the newer machine. It's the older one I want to run from HD so i stick that hd on the newer machine to get it working without the CD.

    An update - now i get this error
    "Kernel panic:VFS:Unable to mount root fs on 03:09"
    lilo.conf looks like this now:
    Code:
    lba32
    boot=/dev/hda
    install=/boot/boot-menu.b
    backup=/dev/null
    map=/boot/map
    timeout=100
    vga=normal
    
    image=/mnt/hda1/vmlinuz 
        initrd=/mnt/hda1/minirt24.gz 
        append="fromhd=/dev/hda5 home=/dev/hda6 lang=us apm=power-off quiet BOOT_IMAGE=Knoppix"
        label=Knoppix2.4
    Lilo.conf looks OK to me although I think the "BOOT_IMAGE=knoppix" is not necessary. Try it without, see if it makes any difference.
    I question though why is there a separate partition for boot. Perhaps this is why it cannot find itself? Why not just put the whole 'toHD' install on one partition, boot images included. (separate partitions for home & swap, of course).

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3
    CrashedAgain
    Done that as advised in HDBasedHowTo so that first partition will play the role of the bootfloppy that i can't use 'cos of dead floppy controller.

  6. #6
    Senior Member registered user
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    555
    You did copy linux24 (as vmlinuz) & minirt24.gz to the filesystem you formatted on hda1, didn't you? Also, were there any errors or warnings when running "lilo -v"? Oh and in the other (install) system, you have (temporarily) installed your hd as primary master (hda), right?

  7. #7
    Senior Member registered user
    Join Date
    May 2003
    Posts
    981
    Quote Originally Posted by Vanyatka
    CrashedAgain
    Done that as advised in HDBasedHowTo so that first partition will play the role of the bootfloppy that i can't use 'cos of dead floppy controller.
    Oh. I suppose it works but it seems an unnecessary complication. All you really need is a directory /bootlinux which contains the files vmlinuz-2.4.26 vmlinuz-2.6.6 minirt24.gz and minirt26.gz. (vmlinuz is just a link to vmlinuz-2.4.26). For simplicity I just copy the whole isolinux directory so I have /bootlinux/isolinux containing the needed files. On the same partition I have /KNOPPIX which contains the /KNOPPIX filsystem as /KNOPPIX/KNOPPIX. Lilo.conf is then :

    Code:
    boot=/dev/hda
    map=/boot/map
    vga=normal
    default="Linux(new)"
    prompt
    nowarn
    timeout=100
    menu-scheme=wb:bw:wb:bw
    lba32
    
    # this boots a toHD install on hda1
    image=/mnt/hda1/bootlinux/isolinux/vmlinuz-2.4.26
     label="backup"
     initrd=/mnt/hda1/bootlinux/isolinux/minirt24.gz
     append="home=scan myconfig=scan fromhd=/dev/hda1"
    
    # this boots a full HDinstall on hda5
    image=/boot/vmlinuz-2.4.26
     label="Linux(new)"
     root=/dev/hda5
     initrd=/boot/initrd.img-2.4.26
     append="lang=us apm=power-off ramdisk_size=100000 init=/etc/init nomce quiet nofstab wheelmouse alsa"
     read-only
    
    # this boots an old Mandrake 9.2 installation on hda8
    image=/mnt/hda8/boot/vmlinuz
     label="Linux(old)"
     root=/dev/hda8
     initrd=/mnt/hda8/boot/initrd.img
     append="devfs=mount hdc=ide-scsi acpi=ht resume=/dev/hda6"
     read-only
     
    # windows ME is also on hda1
    other=/dev/hda1
     label="Windows"
     table=/dev/hda
    
    # Just for brevity I have edited out the similar entries to boot the Knoppix systems with the 2.6 kernel

Similar Threads

  1. Poor Man's DVD Install
    By xfiles in forum Knoppix DVD
    Replies: 1
    Last Post: 09-02-2005, 06:20 AM
  2. Poor Man's Install on a VFAT boot with LILO
    By Radfahrer in forum Hdd Install / Debian / Apt
    Replies: 0
    Last Post: 07-07-2005, 04:29 PM
  3. Newbie-trying to make a poor man's install work
    By jccorea in forum Hdd Install / Debian / Apt
    Replies: 9
    Last Post: 04-26-2005, 10:13 AM
  4. Question - Poor Man's + Lilo
    By hardbop200 in forum Hdd Install / Debian / Apt
    Replies: 3
    Last Post: 09-27-2004, 08:34 PM
  5. Poor man's install???
    By Obsidian in forum Hdd Install / Debian / Apt
    Replies: 1
    Last Post: 08-28-2003, 06:34 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •