Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 22

Thread: trying to set up my USB 1.1 external one

  1. #1
    Senior Member registered user
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    168

    trying to set up my USB 1.1 external one

    Hi *,

    I am trying to use my external drive's USB port to connect (mount) using Knoppix

    I think it is a USB 1.1 Wiebitech one with a Maxtor Drive inside.

    But I can not. What are the steps you need to go to enable my external drive?

    Here is some system info for you in case you need it to troubleshoot my problem

    Thanks

    // __ what I get from dmesg
    root@0[knoppix]# dmesg | grep 'usb'
    usbcore: registered new driver usbfs
    usbcore: registered new driver hub
    usbcore: registered new driver ub
    usbcore: registered new driver usb-storage
    usbcore: registered new driver hiddev
    usbcore: registered new driver usbhid
    drivers/usb/input/hid-core.c: v2.0:USB HID core driver

    root@0[knoppix]# dmesg | grep 'USB'
    USB Universal Host Controller Interface driver v2.2
    ohci_hcd: 2004 Nov 08 USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver (PCI)
    Initializing USB Mass Storage driver...
    USB Mass Storage support registered.
    drivers/usb/input/hid-core.c: v2.0:USB HID core driver

    root@0[knoppix]# dmesg | grep 'scsi'
    ub: sizeof ub_scsi_cmd 64 ub_dev 2504
    root@0[knoppix]# dmesg | grep 'SCSI'
    SCSI subsystem initialized
    Failed initialization of WD-7000 SCSI card!

    root@0[knoppix]# dmesg | grep 'ohci'
    ohci_hcd: 2004 Nov 08 USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver (PCI)

    root@0[knoppix]# dmesg | grep 'PCI'
    Allocating PCI resources starting at 40000000 (gap: 40000000:bec00000)
    PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfb4d0, last bus=1
    PCI: Using configuration type 1
    PCI: Probing PCI hardware
    PCI: Probing PCI hardware (bus 00)
    PCI: Using IRQ router default [1106/3099] at 0000:00:00.0
    VP_IDE: IDE controller at PCI slot 0000:00:11.1
    PCI: Via PIC IRQ fixup for 0000:00:11.1, from 255 to 0
    HPT372: IDE controller at PCI slot 0000:00:13.0
    HPT37X: using 33MHz PCI clock
    ohci_hcd: 2004 Nov 08 USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver (PCI)
    0000:00:08.0: 3Com PCI 3c905 Boomerang 100baseTx at 0xc000. Vers LK1.1.19

    root@0[knoppix]# dmesg | grep 'pci'
    VP_IDE: VIA vt8233 (rev 00) IDE UDMA100 controller on pci0000:00:11.1
    options: [pci] [cardbus] [pm]

    // __ devices /dev/s*
    root@0[knoppix]# ls -l /dev/sd*
    brw-rw---- 1 root disk 8, 0 Apr 14 2001 /dev/sda
    brw-rw---- 1 root disk 8, 1 Apr 14 2001 /dev/sda1
    brw-rw---- 1 root disk 8, 10 Apr 14 2001 /dev/sda10
    brw-rw---- 1 root disk 8, 11 Apr 14 2001 /dev/sda11
    brw-rw---- 1 root disk 8, 12 Apr 14 2001 /dev/sda12
    brw-rw---- 1 root disk 8, 13 Apr 14 2001 /dev/sda13
    brw-rw---- 1 root disk 8, 14 Apr 14 2001 /dev/sda14
    brw-rw---- 1 root disk 8, 15 Apr 14 2001 /dev/sda15
    brw-rw---- 1 root disk 8, 2 Apr 14 2001 /dev/sda2
    brw-rw---- 1 root disk 8, 3 Apr 14 2001 /dev/sda3
    brw-rw---- 1 root disk 8, 4 Apr 14 2001 /dev/sda4
    brw-rw---- 1 root disk 8, 5 Apr 14 2001 /dev/sda5
    brw-rw---- 1 root disk 8, 6 Apr 14 2001 /dev/sda6
    brw-rw---- 1 root disk 8, 7 Apr 14 2001 /dev/sda7
    brw-rw---- 1 root disk 8, 8 Apr 14 2001 /dev/sda8
    brw-rw---- 1 root disk 8, 9 Apr 14 2001 /dev/sda9
    brw-rw---- 1 root disk 8, 16 Apr 14 2001 /dev/sdb
    ...
    brw-rw---- 1 root disk 8, 121 Apr 14 2001 /dev/sdh9

    // __ from lsmod
    root@0[knoppix]# lsmod | grep 'usb'
    usbhid 42176 0
    usb_storage 63296 0
    usbcore 101496 7 usbhid,usb_storage,ub,ohci_hcd,uhci_hcd,ehci_hcd

    root@0[knoppix]# lsmod | grep 'ohci'
    ohci1394 33028 0
    ieee1394 300600 2 sbp2,ohci1394
    ohci_hcd 21896 0
    usbcore 101496 7 usbhid,usb_storage,ub,ohci_hcd,uhci_hcd,ehci_hcd

    // __ no disks
    root@0[knoppix]# fdisk -l

    // __ /etc/fstab
    root@0[knoppix]# cat /etc/fstab
    /proc /proc proc defaults 0 0
    /sys /sys sysfs noauto 0 0
    /dev/pts /dev/pts devpts mode=0622 0 0
    /dev/fd0 /mnt/auto/floppy auto user,noauto,exec,umask=000 0 0
    /dev/cdrom /mnt/auto/cdrom auto user,noauto,exec,ro 0 0
    /dev/cdrom1 /mnt/auto/cdrom1 auto users,noauto,exec,ro 0 0
    # Added by KNOPPIX
    noauto,users,exec 0 0

    // __ just the Knoppix CD-ROM
    root@0[knoppix]# cat /proc/partitions
    major minor #blocks name

    240 0 1966656 cloop0

  2. #2
    Senior Member registered user
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    168

    also if I try usbview ...

    root@0[knoppix]# usbview

    I would get:

    Can not open the file /proc/bus/usb/devices

    Verify that you have USB compiled into your kernel, that the USN core modules loaded and have the usbdevfs filesystem mounted

  3. #3
    Senior Member registered user
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Saint Louis, MO, USA
    Posts
    376

    Re: trying to set up my USB 1.1 external one

    Quote Originally Posted by Albretch
    I am trying to use my external drive's USB port to connect (mount) using Knoppix
    I think it is a USB 1.1 Wiebitech one with a Maxtor Drive inside.
    But I can not. What are the steps you need to go to enable my external drive?
    What version of Knoppix are you using? USB seems to be hit or miss depending on your version of Knoppix. See the bugs page.

    Regards,
    - Robert
    http://www.cwelug.org

  4. #4
    Senior Member registered user
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    168

    Re: trying to set up my USB 1.1 external one

    Well, I am using Knoppix version 3.9 and on the Bugs parade

    http://www.knoppix.net/wiki/Bugs/3.9-2005-05-27

    I don't see anything specific about problems trying to attach -USB external drives-, even though they talk about problems while booting from USB CD/DVD-ROMs and with USB pens, keys and flash drives

    I am sure that people do things like that all the time to back up data. Or?

    Thanks
    Albretch

  5. #5
    Senior Member registered user
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Saint Louis, MO, USA
    Posts
    376

    Re: trying to set up my USB 1.1 external one

    Quote Originally Posted by Albretch
    I am sure that people do things like that all the time to back up data. Or?
    I've noticed some speed issues with external USB devices. For example, I've attached an external USB2 drive and tried to copy data to it. I was getting write speeds of about 0.5 MB/s. When I attached the same drive via FireWire, I was able to get speeds of around 10+ MB/s. Since then I've stuck to FireWire. This was with Knoppix 3.8.2. So things may be different with other versions.

    To troubleshoot your issue, boot into text mode with boot: knoppix 3 then run these commands:
    Code:
    lsmod > /tmp/lsmod.1
    dmesg -c > /dev/null
    Now plug in your external USB drive and run these commands:
    Code:
    lsmod > /tmp/lsmod.2
    dmesg
    diff -y /tmp/lsmod.?
    Can you post the output from the last dmesg and diff commands?

    Regards,
    - Robert
    http://www.cwelug.org

  6. #6
    Senior Member registered user
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    168

    Re: trying to set up my USB 1.1 external one

    > I've noticed some speed issues with external USB devices ...
    A: Same thing with me. I wonder what the reason for this is?
    I will le t you about K 3.9 after I test it

    I did try to do things the exact way you told me but when I
    tried to run X (startx) to be able to go online via a browser
    and email you back, my computer froze.

    There I go:

    // - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    // __ mount (initially)
    knoppix@0[knoppix]$ su
    /dev/root on / type ext2 (rw)
    /dev/hdc on /cdrom type iso9660 (ro)
    /dev/cloop on /KNOPPIX type iso9660 (ro)
    /ramdisk on /ramdisk type tmpfs (rw,size=814512k)
    /UNIONFS on /UNIONFS type unionfs (rw,noatime,dirs=/ramdisk=rw:/KNOPPIX=ro)
    /UNIONFS/dev/pts on /UNIONFS/dev/pts type devpts (rw)
    /proc/bus/usb on /proc/bus/usb type usbfs (rw,devmode=0666)
    automount(pid196 on /mnt/auto type autofs (rw,fd=4,pgrp=1968,minproto=2,maxproto=4)
    /UNIONFS/dev/fd0 on /mnt/auto/floppy type vfat (rw,nosuid,nodev,uid=1000,gid=1000,umask=000)

    // __ lsmod > /mnt/floppy/usb/lsmod1.txt

    // __ cat /mnt/floppy/usb/lsmod1.txt
    Module Size Used by
    msdos 10880 0
    autofs4 18820 1
    af_packet 20104 0
    es1371 35520 0
    soundcore 11104 1 es1371
    gameport 7552 1 es1371
    ac97_codec 20108 1 es1371
    3c59x 42024 0
    mii 7808 1 3c59x
    via_agp 11264 1
    agpgart 30512 1 via_agp
    via_ircc 22036 0
    irda 118584 1 via_ircc
    crc_ccitt 5888 1 irda
    parport_pc 38596 0
    parport 33480 1 parport_pc
    8250 41692 0
    serial_core 21120 1 8250
    usbhid 42176 0
    pcmcia 21776 0
    yenta_socket 21896 0
    rsrc_nonstatic 12160 1 yenta_socket
    pcmcia_core 42272 3 pcmcia,yenta_socket,rsrc_nonstatic
    apm 22252 1
    genrtc 12060 0
    unionfs 109944 1
    cloop 18848 1
    sbp2 24456 0
    ohci1394 33028 0
    ieee1394 300600 2 sbp2,ohci1394
    usb_storage 63296 0
    ub 18332 0
    ohci_hcd 21896 0
    uhci_hcd 31376 0
    ehci_hcd 31752 0
    usbcore 101496 7 usbhid,usb_storage,ub,ohci_hcd,uhci_hcd,ehci_hcd
    // - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    // __ dmesg -c > /dev/null

    // - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    // __ external USB drive plugged in

    // __ mount (/proc/bus/usb) Is this it?
    knoppix@0[knoppix]$ su
    root@0[knoppix]# mount
    /dev/root on / type ext2 (rw)
    /dev/hdc on /cdrom type iso9660 (ro)
    /dev/cloop on /KNOPPIX type iso9660 (ro)
    /ramdisk on /ramdisk type tmpfs (rw,size=814432k)
    /UNIONFS on /UNIONFS type unionfs (rw,noatime,dirs=/ramdisk=rw:/KNOPPIX=ro)
    /UNIONFS/dev/pts on /UNIONFS/dev/pts type devpts (rw)
    /proc/bus/usb on /proc/bus/usb type usbfs (rw,devmode=0666)
    automount(pid1964) on /mnt/auto type autofs (rw,fd=4,pgrp=1964,minproto=2,maxproto=4)

    // - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    // __ lsmod > /mnt/floppy/usb/lsmod2.txt

    // __ cat /mnt/floppy/usb/lsmod2.txt

    Module Size Used by
    msdos 10880 0
    autofs4 18820 1
    af_packet 20104 0
    es1371 35520 0
    soundcore 11104 1 es1371
    gameport 7552 1 es1371
    ac97_codec 20108 1 es1371
    3c59x 42024 0
    mii 7808 1 3c59x
    via_agp 11264 1
    agpgart 30512 1 via_agp
    via_ircc 22036 0
    irda 118584 1 via_ircc
    crc_ccitt 5888 1 irda
    parport_pc 38596 0
    parport 33480 1 parport_pc
    8250 41692 0
    serial_core 21120 1 8250
    usbhid 42176 0
    pcmcia 21776 0
    yenta_socket 21896 0
    rsrc_nonstatic 12160 1 yenta_socket
    pcmcia_core 42272 3 pcmcia,yenta_socket,rsrc_nonstatic
    apm 22252 1
    genrtc 12060 0
    unionfs 109944 1
    cloop 18848 1
    sbp2 24456 0
    ohci1394 33028 0
    ieee1394 300600 2 sbp2,ohci1394
    usb_storage 63296 0
    ub 18332 0
    ohci_hcd 21896 0
    uhci_hcd 31376 0
    ehci_hcd 31752 0
    usbcore 101496 7 usbhid,usb_storage,ub,ohci_hcd,uhci_hcd,ehci_hcd

    // - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    // __ dmesg

    // - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    // __ diff -y /mnt/floppy/usb/lsmod?.txt > /mnt/floppy/usb/diff-lsmod_.txt

    // __ cat /mnt/floppy/usb/diff-lsmod_.txt

    Module Size Used by Module Size Used by
    msdos 10880 0 msdos 10880 0
    autofs4 18820 1 autofs4 18820 1
    af_packet 20104 0 af_packet 20104 0
    es1371 35520 0 es1371 35520 0
    soundcore 11104 1 es1371 soundcore 11104 1 es1371
    gameport 7552 1 es1371 gameport 7552 1 es1371
    ac97_codec 20108 1 es1371 ac97_codec 20108 1 es1371
    3c59x 42024 0 3c59x 42024 0
    mii 7808 1 3c59x mii 7808 1 3c59x
    via_agp 11264 1 via_agp 11264 1
    agpgart 30512 1 via_agp agpgart 30512 1 via_agp
    via_ircc 22036 0 via_ircc 22036 0
    irda 118584 1 via_ircc irda 118584 1 via_ircc
    crc_ccitt 5888 1 irda crc_ccitt 5888 1 irda
    parport_pc 38596 0 parport_pc 38596 0
    parport 33480 1 parport_pc parport 33480 1 parport_pc
    8250 41692 0 8250 41692 0
    serial_core 21120 1 8250 serial_core 21120 1 8250
    usbhid 42176 0 usbhid 42176 0
    pcmcia 21776 0 pcmcia 21776 0
    yenta_socket 21896 0 yenta_socket 21896 0
    rsrc_nonstatic 12160 1 yenta_socket rsrc_nonstatic 12160 1 yenta_socket
    pcmcia_core 42272 3 pcmcia,yenta_socket,rsrc_nons pcmcia_core 42272 3 pcmcia,yenta_socket,rsrc_nons
    apm 22252 1 apm 22252 1
    genrtc 12060 0 genrtc 12060 0
    unionfs 109944 1 unionfs 109944 1
    cloop 18848 1 cloop 18848 1
    sbp2 24456 0 sbp2 24456 0
    ohci1394 33028 0 ohci1394 33028 0
    ieee1394 300600 2 sbp2,ohci1394 ieee1394 300600 2 sbp2,ohci1394
    usb_storage 63296 0 usb_storage 63296 0
    ub 18332 0 ub 18332 0
    ohci_hcd 21896 0 ohci_hcd 21896 0
    uhci_hcd 31376 0 uhci_hcd 31376 0
    ehci_hcd 31752 0 ehci_hcd 31752 0
    usbcore 101496 7 usbhid,usb_storage,ub,ohci_hc usbcore 101496 7 usbhid,usb_storage,ub,ohci_hc

    // - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    // __ But I still don't see anything in the drive even though when I take the drive out of the case and cable it in:

    root@0[knoppix]# mount -t vfat /dev/hda /mnt/hda -o ro
    root@0[knoppix]# cd /mnt/hda
    root@0[hda]# ls -l
    total 728
    drwxr-xr-x 6 root root 4096 Sep 1 15:29 Apps
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 1 17:40 BIOSUpdate
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Sep 1 17:40 CleanAfter
    drwxr-xr-x 4 root root 4096 Sep 1 17:45 DBs
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Sep 1 17:46 Dev
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 1 15:29 JApps
    drwxr-xr-x 406 root root 32768 Sep 1 20:18 LclWb
    drwxr-xr-x 22 root root 4096 Sep 1 21:12 Misc
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 1 22:03 Recycled
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 1 15:41 Roaming
    drwxr-xr-x 6 root root 4096 Sep 1 15:41 System Volume Information
    drwxr-xr-x 4 root root 4096 Sep 1 15:43 __Inst
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 1 16:43 __Mail
    drwxr-xr-x 6 root root 4096 Sep 1 15:29 __ReInstall__
    drwxr-xr-x 8 root root 4096 Sep 1 17:08 __Wrk
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 1 15:29 __Yasmina
    drwxr-xr-x 4 root root 4096 Sep 1 15:29 __iso
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 1 15:29 __run
    drwxr-xr-x 12 root root 4096 Sep 1 15:29 __sec
    drwxr-xr-x 7 root root 4096 Sep 1 17:08 __t__
    drwxr-xr-x 4 root root 4096 Sep 1 15:29 cml
    drwxr-xr-x 5 root root 4096 Sep 1 15:29 data-tree
    drwxr-xr-x 14 root root 4096 Sep 1 17:46 deltree
    drwxr-xr-x 13 root root 4096 Sep 1 15:29 eTexts
    -r-xr-xr-x 1 root root 521728 Jun 23 18:28 findpart.exe
    -r-xr-xr-x 1 root root 1038 Jun 23 18:28 findpart.txt
    -r-xr-xr-x 1 root root 2512 Sep 6 11:00 findpart_end.txt
    -r-xr-xr-x 1 root root 2327 Sep 2 11:22 findpart_end.txt~
    -r-xr-xr-x 1 root root 28672 Jun 23 18:28 fpart467.dll
    -r-xr-xr-x 1 root root 15159 Jun 23 18:28 fpart467.lib
    -r-xr-xr-x 1 root root 7384 Jun 23 18:28 fpart467.vxd
    drwxr-xr-x 39 root root 12288 Sep 6 10:31 gates
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 1 22:03 mkdosfs
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Sep 1 22:04 temp
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Sep 1 22:04 test
    drwxr-xr-x 42 root root 4096 Sep 1 15:41 yyyymmdd_

    // __ when I opened the file browser
    root@0[hda]# konqueror

    I could see all files without a problem

    // __ df -h
    root@1[knoppix]# df -h
    Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
    /dev/root 3.4M 13K 3.4M 1% /
    /dev/hdc 696M 696M 0 100% /cdrom
    /dev/cloop 1.9G 1.9G 0 100% /KNOPPIX
    /ramdisk 796M 6.4M 789M 1% /ramdisk
    /UNIONFS 2.7G 1.9G 789M 71% /UNIONFS
    /UNIONFS/dev/fd0 1.4M 93K 1.3M 7% /mnt/auto/floppy
    /UNIONFS/dev/hda 75G 53G 23G 71% /mnt/hda

    Thanks
    Albretch

  7. #7
    Senior Member registered user
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Saint Louis, MO, USA
    Posts
    376

    Re: trying to set up my USB 1.1 external one

    Thanks for all the detail. But I only needed the ouput of the dmesg and the diff.
    Quote Originally Posted by Albretch
    Code:
    dmesg
    Nothing? Interesting. That means that Knoppix isn't even seeing the device when it is plugged in.

    Quote Originally Posted by Albretch
    Code:
    diff -y /mnt/floppy/usb/lsmod?.txt
    Module                  Size  Used by				Module                  Size  Used by
    msdos                  10880  0 				msdos                  10880  0 
    autofs4                18820  1 				autofs4                18820  1 
    af_packet              20104  0 				af_packet              20104  0 
     ...
    Given the dmesg output, I'm not surpirsed that no new modules were loaded.

    Quote Originally Posted by Albretch
    // __ But I still don't see anything in the drive even though when I take the drive out of the case and cable it in:
    / __ when I opened the file browser

    I could see all files without a problem
    So if you hook up the drive via IDE cables, Knoppix recognizes the drive just fine and is able to mount the partition on it. But Knoppix does not recognize the drive via the USB. Right? If so, this narrows the problem down to the following areas:
    - the drive enclosure
    - the cable
    - the USB card
    - the driver for the USB card
    - the driver for the USB drive

    The first three are hardware issues, while the last two are software. How do you know that the enclosure, the cable, and the card work? This may sound like a silly question, but is the drive turned on when you plug the drive into the USB port?

    As for the software drivers, try booting with boot: knoppix 3 and type the following commands:
    Code:
    rmmod ub
    rmmod usb-storage
    dmesg -c > /dev/null
    modprobe usb-storage
    lsmod > /tmp/lsmod.1
    Now plug your drive in to the USB port and type these commands:
    Code:
    lsmod > /tmp/lsmod.2
    ( set -x
    lspci
    dmesg
    diff /tmp/lsmod.?
    ) > /tmp/post.txt
    Please post back the contents of /tmp/post.txt.

    Reagards,
    - Robert
    http://www.cwelug.org

  8. #8
    Senior Member registered user
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    168

    Re: trying to set up my USB 1.1 external one

    // __ OK, here is the output

    0000:00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333]
    0000:00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333 AGP]
    0000:00:08.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905 100BaseTX [Boomerang]
    0000:00:0b.0 Multimedia audio controller: Ensoniq 5880 AudioPCI (rev 02)
    0000:00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8233 PCI to ISA Bridge
    0000:00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
    0000:00:13.0 RAID bus controller: Triones Technologies, Inc. HPT366/368/370/370A/372 (rev 05)
    0000:01:00.0 VGA compatible controller: Matrox Graphics, Inc. MGA G400 AGP (rev 82)
    Initializing USB Mass Storage driver...
    usbcore: registered new driver usb-storage
    USB Mass Storage support registered.

    // __ there is something I don't quite get thoug. IfI go 'mount' I am getting

    /dev/root on / type ext2 (rw)
    /dev/hdc on /cdrom type iso9660 (ro)
    /dev/cloop on /KNOPPIX type iso9660 (ro)
    /ramdisk on /ramdisk type tmpfs (rw,size=814512k)
    /UNIONFS on /UNIONFS type unionfs (rw,noatime,dirs=/ramdisk=rw:/KNOPPIX=ro)
    /UNIONFS/dev/pts on /UNIONFS/dev/pts type devpts (rw)
    /proc/bus/usb on /proc/bus/usb type usbfs (rw,devmode=0666)
    automount(pid196 on /mnt/auto type autofs (rw,fd=4,pgrp=1968,minproto=2,maxproto=4)
    /UNIONFS/dev/fd0 on /mnt/auto/floppy type vfat (rw,nosuid,nodev,uid=1000,gid=1000,umask=000)

    which apparently mounted the external USN drive in "/proc/bus/usb", bu when I go /proc/bus/usb/ls -l,

    I see nothing?!

    // __ ... and yes, I have been switching on andd off my drive

    THanks

  9. #9
    Senior Member registered user
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Saint Louis, MO, USA
    Posts
    376

    Re: trying to set up my USB 1.1 external one

    Quote Originally Posted by Albretch
    0000:00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333]
    0000:00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333 AGP]
    0000:00:08.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905 100BaseTX [Boomerang]
    0000:00:0b.0 Multimedia audio controller: Ensoniq 5880 AudioPCI (rev 02)
    0000:00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8233 PCI to ISA Bridge
    0000:00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
    0000:00:13.0 RAID bus controller: Triones Technologies, Inc. HPT366/368/370/370A/372 (rev 05)
    0000:01:00.0 VGA compatible controller: Matrox Graphics, Inc. MGA G400 AGP (rev 82)
    Where's your USB card? You should have an entry similar to this:
    Code:
    # lspci | grep -i usb                              
    0000:00:09.0 USB Controller: Unknown device 2955:6e61 (rev 11)
    Going back to my previous post: How do you know that the enclosure, the cable, and the card work?

    Regards,
    - Robert
    http://www.cwelug.org

  10. #10
    Junior Member registered user
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    16

    Re: trying to set up my USB 1.1 external one

    >Going back to my previous post: How do you know that the enclosure, the cable, and the card work?

    I have the same problem.

    Knoppix DVD 4.0 ran fine, and recognized a FAT pendrive.

    Then I tried adding an external Maxtor USB formatted with 3 Linux partitons and one big FAT partition made with Partition Magic.
    I tried the pivot_root install.
    That worked (except I can't get out of Nautilus to KWindows <can now>, and Gnome gives me a "Knoppix unreachable" error.)
    Firefox and Thunderbird both work running from the DVD and using pivot_root.

    The FAT pendrive works fine in both configurations. <no it doesn't, only from DVD, not pivot_root drive> I do have myconfig and PH on the pendrive...

    But the external USB drive <fat partition> doesn't. The error is "mount: mount point /mnt/uba1 does not exist" (It shows a pendrive icon in Konqueror; and QTParted shows 9 partitions, of which 5-9 are the ones I want to access)

    <Actually, uba5 and uba6 (linux partitions) do mount, but using pivot_root, ubb1 and uba9 (FAT partitions) don't (mount wrong FS type)

    The external drive works fine when I boot to WindowsXP, so enclosure, cable, and card are fine.

    <AND everything works fine with Kanotix...>

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. External modem
    By ku637 in forum General Support
    Replies: 12
    Last Post: 12-13-2005, 02:55 AM
  2. External modem
    By ku637 in forum Networking
    Replies: 0
    Last Post: 11-13-2005, 10:25 AM
  3. Booting from an external USB CD
    By chopperman in forum Hardware & Booting
    Replies: 1
    Last Post: 03-28-2005, 10:49 PM
  4. External USB CD Burner
    By sdexpn in forum Hardware & Booting
    Replies: 0
    Last Post: 11-28-2003, 10:04 PM
  5. external 56k modem
    By in forum General Support
    Replies: 1
    Last Post: 12-26-2002, 07:20 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •