Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 28

Thread: Can't find KNOPPIX filesystem, sorry.

  1. #11
    Junior Member registered user
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    16
    just did knoppix testcd and it did nothing, the exact same thing happened.

  2. #12
    Banned
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Sydney Australia
    Posts
    264
    you tried three or so cd/dvd drives
    have you tried a plain cd/cd-rw ?

    it's finding the cd, cos it's booting
    it's reading the cd, cos knoppix is starting to load
    it's failing on the reading of the very large KNOPPIX file on the cd media
    which is a combination of factors

    yes, you can get it to work elsewhere ....
    but did you also try this cd/dvd drive that is mucking up in that other system to see if it still works ?
    I'm going with the media and drive so far

  3. #13
    Junior Member registered user
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    16
    ya i tried a regular cd drive and the same thing happened. well i burned them on the older drive that i had, i guess ill try burning it with the new drive that i have. maybe its something with that. do u think it might have something to do with the kind of ram i have? (corsair)

  4. #14
    Junior Member registered user
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    16
    ya i tried a regular cd drive and the same thing happened. well i burned them on the older drive that i had, i guess ill try burning it with the new drive that i have. maybe its something with that. do u think it might have something to do with the kind of ram i have? (corsair)

  5. #15
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    5
    I have the same problem on a brand new Intel DQ965GF board, which uses the Q965 chipset (ICH, and which has a intel dual core 6400, two physical hard drives confgiured in the BIOS as RAID1. Everything works fine in windows, although I did need a "f6 disk" to get it to see the RAID1 disk.. but the RAID stuff shouldn't affect booting off a CD.

    My guess is that it can't find the (PATA)
    DVD as it hangs off the Q965.. although I would have thought it would have looked enough like a PATA controller to be able to boot knoppix.

    'knoppix testcd' fails due to not being able to find the knoppix filesystem.

    Slackware 10.2 boots fine from CD (with bare.i and a 2.4.31 kernel). It finds a PIIX/ICH PCI router, and when ide loads, it says hda and hdb from BIOS are both ignored (C/H/S=0/0/0). The usb driver finds an external USB drive I have connected (as a /dev/sda), and no DVD drive.. The root filesystem reports itself as /dev/fd2, so apparently it booted through floppy emulation.

    I'll try it with ubuntu 6.10 livecd after I finish downloading it and see what that does

  6. #16
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    5
    Further to the above.. ubuntu craps out as well, but in different ways.

    And then I found this article, which fixed everything.

    The key thing being the kernel commandline needing this:

    knoppix all-generic-ide pci=nommconf

    and then it boots.. no doubt with minimal or no hardware acceleration, but at least it boots and points to where the problem is.

    Output of lspci, while up and running is loads of "Intel corporation: Unknown device xxxx", where xxxx is a bunch of different numbers. I can provide full details if anyone wants it.

    IDE shows as

    0000:03:00.0 IDE interface: Marvell Technology Group Ltd.: Unknown device 6101 (rev b1) (prog-if 8f [Master Secp SecO PriP PriO])
    Subsystem: Marvell Technology Group Ltd.: Unknown device 6101
    Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
    I/O ports at 1018 [size=8]
    I/O ports at 1024 [size=4]
    I/O ports at 1010 [size=8]
    I/O ports at 1020 [size=4]
    I/O ports at 1000 [size=16]
    Memory at 92100000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512]
    Capabilities: [48] Power Mangement version 2
    Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: 64bit- Queue=0/0 Enable-
    Capabilities: [e0] #10 [0011]


    The DVD is detected at /dev/hde (device node 33,0), using ide-cdrom driver 4.61

    According to dmesg, hde was found on interface ide2. BM-DMA at 0x100-0x1007 on irq 17

    I hope some of this helps work out why the 965 chipset is causing it to fail to detect anything by default

    Oh, also, it doesn't recognise my ethernet card (Intel:2994) off the bat, which I guess is just another result of the 965 chipset being so new... if I modprobe e1000, it loads and finds the card, but gets the MAC a wee bit wrong (shows it as 00:90:27:00:01:b6:a0:e3:00:00:00:00:00:00:00:00).. it can ping itself, but can't ping anything further away.

  7. #17
    Junior Member registered user
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    16
    ya i tried ubuntu and backtrack and they didnt work either. so do u think there is any way to bypass that or fix it?

  8. #18
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by donkeyass
    ya i tried ubuntu and backtrack and they didnt work either. so do u think there is any way to bypass that or fix it?
    I imagine the real problem is with the linux kernel.. but since knoppix modifies the bootup sequence quite significantly, it may be possible to fix it in knoppix, or work around it... depends what the developers think

  9. #19
    Junior Member registered user
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    16
    if the problem was in the kernel, why does it work on other computers?

  10. #20
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by donkeyass
    if the problem was in the kernel, why does it work on other computers?
    Other boards with Q965 chipsets ?

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Similar Threads

  1. can't find knoppix filesystem
    By kamitree in forum Hardware & Booting
    Replies: 6
    Last Post: 07-31-2009, 10:11 PM
  2. Can't find knoppix filesystem, sorry.
    By Snifro in forum Hardware & Booting
    Replies: 19
    Last Post: 02-23-2007, 12:26 AM
  3. can't find Knoppix filesystem
    By colonius in forum Customising & Remastering
    Replies: 1
    Last Post: 11-20-2004, 06:09 PM
  4. Can't find KNOPPIX filesystem
    By pskipw in forum General Support
    Replies: 0
    Last Post: 05-07-2004, 06:16 AM
  5. Can't find Knoppix filesystem
    By befuddled in forum General Support
    Replies: 4
    Last Post: 11-23-2003, 03:42 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •