Results 1 to 7 of 7

Thread: Problem when configuring network on Knoppix 5.1.0 !

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    4

    Problem when configuring network on Knoppix 5.1.0 !

    Hello. I have a problem installing my network/internet connection on Knoppix 5.1.0. I use the GUI interface found under Knoppix/Net/ Network Card Configuration. With same properties the inetrenet connection works fine with Knoppix 3.9 and Knoppix-STD ( i don't remember the version ). I think that there's a problem with resolving the names.

    How can i configure manually the network ?

    > eth0 x.x.x.x netmask x.x.x.x broadcast x.x.x.x up
    > route add default gw x.x.x.x

    And then what ?

    Thank you in advance !

    Mitko Kostov, Bulgaria.

  2. #2
    Senior Member registered user
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    England
    Posts
    177
    Try this : if you can boot-up another system that works with your netcard, use it to obtain your router or modem address as applicable, and (optionally, to avoid unnecessary proliferation of addresses), the address that it allocates to your network card under DHCP.
    They are likely to be of the forms (substitute your own figures):

    192.168.A.B for the modem/router
    192.168.A.C for the netcard

    Then in Knoppix netcardconfig answer NO to DHCP,

    enter 192.168.A.C for the netcard address
    enter 255.255.255.0 Subnet Mask
    enter 192.168.A.255 Broadcast
    enter 192.168.A.B for Nameserver and Gateway

    (Reference: http://www.knoppix.net/forum/viewtop...287&highlight= )

    Also you might have to command: ifconfig eth0 mtu 1500

    (Reference: http://www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=26867 )

    Good luck

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    4
    The thing is that my net provider doesn't use DHCP and i have configured proparly and worked with the addresses for eth0, netmask, gateway and broadcast on Knoppix 3.9 and STD, but on 5.1.0 there's a problem.

  4. #4
    Administrator Site Admin-
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    USA
    Posts
    5,441
    ---
    Verifying of md5 checksum and burning a CD at slow speed are important.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    4
    This post cannnot help me, beacause there is nothing helpful for me. I want to know how to start the nameserver, after editing /etc/resolv.conf.

  6. #6
    Senior Member registered user
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    England
    Posts
    177
    Quote Originally Posted by Fly
    The thing is that my net provider doesn't use DHCP and i have configured proparly and worked with the addresses for eth0, netmask, gateway and broadcast on Knoppix 3.9 and STD, but on 5.1.0 there's a problem.
    [1] OK then from this you know your "nameserver/gateway" address (and the other network addresses !!! ) to enter into netcardconfig when you answer "NO" to "Obtain address automaticaly (DHCP)?"

    !!! But DO NOT use Broadcast 255.255.255.255 with Knoppix 5.1 (please see earlier posting Friday Mar 16, 2007 5;17pm)

    Quote Originally Posted by Fly
    This post cannnot help me, beacause there is nothing helpful for me. I want to know how to start the nameserver, after editing /etc/resolv.conf.
    [2] Have you confirmed that /etc/resolv.conf was correctly edited by netcardconfig as used in [1] above ?

    [3] What is the value of MTU shown by the command: iconfig eth0 ?
    (if you still have a problem it would help to post the full output of iconfig eth0 )

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    4
    Hello again. The problem was very simple : i configured eth0 and my LAN card was identifyied as eth1.
    I'm really sorry.

Similar Threads

  1. configuring network settings in kiosk mode
    By kckirk3 in forum Networking
    Replies: 0
    Last Post: 06-16-2009, 06:41 PM
  2. Configuring the Network Card
    By uncleelvis in forum Networking
    Replies: 10
    Last Post: 09-21-2008, 06:53 AM
  3. configuring network
    By pboodi in forum Networking
    Replies: 0
    Last Post: 07-22-2006, 11:32 PM
  4. Replies: 1
    Last Post: 03-01-2004, 02:03 AM
  5. Network Configuring and Linuxant Driver for wifi
    By johnsandidge in forum Networking
    Replies: 2
    Last Post: 01-06-2004, 04:02 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •