Results 1 to 4 of 4

Thread: boot form mmcblk0 device

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    15

    boot form mmcblk0 device

    hello
    I have remstered image of knoppix 644 and everything work fine, but recently I found problem with one Al in One Acer computer.
    When booting from usb stick - all is ok, but i would like to boot from SD card. Acer has build in SD/MMC reader, but whem i put SD card with KOPPIX image and start booting boot process stops in place where it is looking for knoppix in block devices.

    I 've unpacked minirt.gz and tryed to modyfy init script for searching in mmcblk devices for Knoppix image.
    644 does not load driver for mmcblk devices so i copied mmc_core.ko mmc_block.ko sdhci.ko sdhci-pci.ko to modules dir and mdified init to load that modules and also make coresponding nodes in dev dir.
    Now i can mout mmcblk0p1 on mnt-system
    I packed minirt made iso and made bootabe SD

    Now when booting i get message - "knoppix found on mmcblk0p1" and "Do not remove medium until stop."
    But then i get /sbin/init help mesage insted of loading system.

    Could anybody help with this?

  2. #2
    Senior Member registered user
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    423
    Quote Originally Posted by marlas View Post
    I 've unpacked minirt.gz and tryed to modyfy init script for searching in mmcblk devices for Knoppix image.
    644 does not load driver for mmcblk devices so i copied mmc_core.ko mmc_block.ko sdhci.ko sdhci-pci.ko to modules dir and mdified init to load that modules and also make coresponding nodes in dev dir.
    Now i can mout mmcblk0p1 on mnt-system
    I packed minirt made iso and made bootabe SD

    Now when booting i get message - "knoppix found on mmcblk0p1" and "Do not remove medium until stop."
    But then i get /sbin/init help mesage insted of loading system.

    Could anybody help with this?
    You have modified minirt.gz ( ie init script ) and nobody knows what you have modified exactly but obviously there is a bug which you have introduced in your init script. Compare it with the original and check look through again what you have exactly changed.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    15

    biit from mmcblk0 device

    Hello

    Surely there is a bug.
    I'm not script guru and i did what I could.
    Meybe someone better in scripting could post modified init script with support booting from mmcblk device.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    15
    Hello
    Finally i get it working.

    What I have done: (Knoppix 644 )

    added nesessery modules to/modules
    changed load_modules for loading modules in proper order
    load_modules(){
    insmod /modules/mmc_core.ko
    insmod /modules/mmc_block.ko
    insmod /modules/sdhci.ko
    insmod /modules/sdhci-pci.ko
    # local mod
    # for mod in /modules/*.ko /modules/scsi/*.ko; do
    # [ -r "$mod" -a ! -d /sys/module/"${mod%.ko}" ] && insmod "$mod"
    # done
    }

    In Knoppix 6.7 there is no need for loadingmodules but it does not create nodes in /dev
    (I've remstered 644 form my needs and still using it, besides 6.7 has problems with ati mobility radeon HD 3650)

    added function
    mmcmt() {
    cat /proc/partitions | grep mmcblk >/dev/null
    if [ $? ]; then
    cat /proc/partitions | awk '$4 ~ /mmcblk/ { print "mknod ", "/dev/"$4, " b ", $1,$2 }' | while read line
    do
    $line
    done
    fi
    }

    modified listpartitions

    listpartitions(){
    local pattern file
    mmcmt
    for pattern in "$@"; do
    for file in $(find /sys/class/block -maxdepth 2 -name "$pattern"); do
    file="${file##*/}"
    [ -b "/dev/$file" ] && echo "/dev/$file"
    done
    done
    # awk 'BEGIN{old="__start"}/'"$1"'/{if($0==old){exit}else{old=$0;if($4&&$4!="name"){p rint "/dev/"$4}}}' /proc/partitions # Insufficient, does not find CD-Roms
    }

    added pattern for looking for knoppix
    if [ -z "$TSCLIENT" ]; then
    if [ -n "$root" ]; then
    if ! findknoppix $root; then
    if [ -d /sys/bus/usb/drivers/usb-storage ]; then
    for i in 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10; do
    message -n -e "\r${CRE}${BLUE}${WAITFORUSB}${NORMAL}"
    sleep 2
    findknoppix $root && break
    done
    [ "$?" = "0" ] || debugshell "${CRE}${RED}${NOTFOUND}${NORMAL}"
    else
    debugshell "${CRE}${RED}${NOTFOUND}${NORMAL}"
    fi
    fi
    elif ! findknoppix $(listpartitions 'mmcblk[0-9]p[0-9]''hd[a-z]' 'hd[a-z][0-9]*' 'scd[0-9]*' 'sr[0-9]*' 'sd[a-z]' 'sd[a-z][0-9]*'); then
    if [ -d /sys/bus/usb/drivers/usb-storage ]; then
    for i in 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10; do
    message -n -e "\r${CRE}${BLUE}${WAITFORUSB}${NORMAL}"
    sleep 2
    findknoppix $(listpartitions 'mmcblk[0-9]p[0-9]' 'scd[0-9]*' 'sr[0-9]*' 'sd[a-z]' 'sd[a-z][0-9]*') && break
    done
    [ "$?" = "0" ] || debugshell "${CRE}${RED}${NOTFOUND}${NORMAL}"
    fi
    fi
    fi

    and it works

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Samsung 2.5" 480GB 6Gbps SSD Solid State Drive Enterprise SSD MZ7WD for Laptop
$82.08
Samsung 2.5Samsung 860 QVO 4TB SATA 2.5" Internal SSD Solid State Drive MZ-76Q4T0B/AM
$410.0
Samsung 860 QVO 4TB SATA 2.5eSynic Hard Drive Caddy Tray 2.5" 2nd HDD SDD Kit 9.5mm SATA HDD SSD Adapter Opt
$12.82
eSynic Hard Drive Caddy Tray 2.5NEW Apacer 256GB SSD APS25BW7256G-15PTGF SATA 6Gb/s 2.5" Solid State Drive
$42.0
NEW Apacer 256GB SSD APS25BW7256G-15PTGF SATA 6Gb/s 2.5HP L08717-001 Solid-State Drive - Intel Optane M2 Processor - PCIe NVMe 3.0 x2
$27.97
HP L08717-001 Solid-State Drive - Intel Optane M2 Processor - PCIe NVMe 3.0 x2 picture