Results 1 to 3 of 3

Thread: 7.2 Knoppix CD - No HDMI sound

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    12

    7.2 Knoppix CD - No HDMI sound

    Hello,

    PC and monitor with speakers (ASUS VE258Q, 25in.). HDMI and 3.5mm inputs.
    PC audio connected (temporarily) over the 3.5mm M-M cable known and loved
    by PC users for decades.
    nVidia card [GeForce GT 430 (Fermi), 1GB 128-bit DDR3, PCIe]
    connected (as it should) to the monitor over an HDMI cable.
    Video and Audio (expected to be) handled by the nVidia card.

    PROBLEM
    Perfect video, but NO HDMI sound whatsoever on 7.2 Knoppix CD.

    SOME DETAILS
    1. Windows 7: HDMI (video _and_ sound) works perfectly (and with ease).

    2. K-7.2: Analog sound (over the little green PC cable) works.

    3. K-7.2: No HDMI sound.

    4. K-7.2: "aumix" settings at their max (full blast), including "Digital1"
    and "IGain".

    5. K-7.2, Card 0:

    'aplay -D plughw:0,0 <wav file>' works. No surprise here (the green cable).

    6. K-7.2, Card 1:
    aplay -D plughw:1,x <wav file>' does NOT work. Dead (_the_ PROBLEM).
    x=3, 7, 8 or 9.


    I hope the many experts on this forum will come with helpful comments.
    However, in your generosity, willingness and enthusiasm to help,
    please DO NOT

    7. Question the HDMI cable. Good. Solid. Works fine, as mentioned, with Win 7
    under the same, immutable physical configuration.

    8. Question the nVidia card audio. See item 7. above. It just works.

    9. Question my use of the nVidia as video/audio output. The internal, built-in
    Intel module is older and performs at lower capability than nVidia.

    10. Ask me to check if the HDMI sound works on Intel. See item 9. above.
    Also, that would just detract and sidetrack from the task at hand:
    making the K-7.2 work digitally (HDMI - like Win 7) on the nVidia card.
    Maybe it works (who knows or care?). I payed a lot for the _nVidia_ adapter
    and at least on Windows, I got my money's worth.

    With thanks in advance,
    Alphonsu

    -------------------------------------------------------------------------------
    FULL (and gory) DETAILS
    aplay -l
    **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
    card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC883 Analog [ALC883 Analog]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0
    card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC883 Digital [ALC883 Digital]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0
    card 0: Intel [HDA Intel], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0
    card 1: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0
    card 1: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 0 [HDMI 0]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0
    card 1: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 0 [HDMI 0]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0
    card 1: NVidia [HDA NVidia], device 9: HDMI 0 [HDMI 0]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0
    ------------------------------------------------------
    aplay -L
    null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
    default:CARD=Intel
    HDA Intel, ALC883 Analog
    Default Audio Device
    sysdefault:CARD=Intel
    HDA Intel, ALC883 Analog
    Default Audio Device
    front:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC883 Analog
    Front speakers
    surround40:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC883 Analog
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
    surround41:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC883 Analog
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
    surround50:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC883 Analog
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
    surround51:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC883 Analog
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
    surround71:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC883 Analog
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
    iec958:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, ALC883 Digital
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
    hdmi:CARD=Intel,DEV=0
    HDA Intel, HDMI 0
    HDMI Audio Output
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=1
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=2
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
    hdmi:CARD=NVidia,DEV=3
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
    ------------------------------------------
    lspci
    ...
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 02)
    ...
    01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Device 0de1 (rev a1)
    01:00.1 Audio device: nVidia Corporation Device 0bea (rev a1)
    ...

  2. #2
    Unfortunately, this is nothing new. IIRC, the solution is to compile and install ALSA from source as the Debian build is a POS.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    12
    The Lightning Stalker:
    Can you spell out please what you mean by "this is nothing new"? What is "this"?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •