Results 1 to 10 of 10

Thread: Mounting self-made cloop file - how?

Threaded View

  1. #1
    Member registered user
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    36

    Mounting self-made cloop file - how?

    I create a cloop file using the following commands:\n XXX\nYYY I

    root@Microknoppix:/media/sdc2# ddrescue /dev/sda1 /media/sdc2/sda1_2017-03-04.img ... root@Microknoppix:/media/sdc2# create_compressed_fs -L -1 sda1_2017-03-04.img /media/sdc2/sda1_2017-03-04.cloop ... root@Microknoppix:/media/sdc2# ls -l sda1_2017-03-04.* -rwxrwxrwx 1 knoppix knoppix 266178504 Mär 4 21:35 sda1_2017-03-04.cloop -rwxrwxrwx 1 knoppix knoppix 314572800 Mär 4 21:31 sda1_2017-03-04.img Looks OK. Now I can mount the uncompressed image: root@Microknoppix:/media/sdc2# mkdir /media/img-test /media/cloop-test root@Microknoppix:/media/sdc2# mount -r -o,loop -t ntfs /media/sdc2/sda1_2017-03-01.img /media/img-test/ root@Microknoppix:/media/sdc2# df | grep test /dev/loop0 307196 233384 73812 76% /media/img-test OK. Then I wanted to mount the cloop file... The file itself contains the following lines of script: #!/bin/sh #V2.0 Format modprobe cloop file=$0 && mount -r -t iso9660 /dev/cloop $1 exit $? So I tried: root@Microknoppix:/media/sdc2# modprobe -v cloop file=/media/sdc2/sda1_2017-03-04.cloop which outputs nothing. Did it work so far? No idea. Trying anyway: root@Microknoppix:/media/sdc2# mount -r -t ntfs /dev/cloop /media/cloop-test NTFS signature is missing. Failed to mount '/dev/cloop0': Das Argument ist ungültig The device '/dev/cloop0' doesn't seem to have a valid NTFS. Maybe the wrong device is used? Or the whole disk instead of a partition (e.g. /dev/sda, not /dev/sda1)? Or the other way around? hmmm... root@Microknoppix:/media/sdc2# mount | grep cloop /dev/cloop0 on /KNOPPIX type iso9660 (ro,relatime) /dev/cloop1 on /KNOPPIX1 type iso9660 (ro,relatime) So /dev/cloop0 and /dev/cloop1 are in use (telling me that KNOPPIX itself managed to mount its files just fine. Trying /dev/cloop2 instead: root@Microknoppix:/media/sdc2# mount -r -t ntfs /dev/cloop2 /media/cloop-test Failed to read bootsector (size=0) Failed to mount '/dev/cloop2': Das Argument ist ungültig The device '/dev/cloop2' doesn't seem to have a valid NTFS. Maybe the wrong device is used? Or the whole disk instead of a partition (e.g. /dev/sda, not /dev/sda1)? Or the other way around? This might suggest that the modprobe command silently failed. Trying the losetup method, mentioned in /usr/share/doc/cloop-utils/README: root@Microknoppix:/media/sdc2# losetup /dev/cloop3 /media/sdc2/sda1_2017-03-04.cloop losetup: /dev/cloop3: Loop-Gerät konnte nicht eingerichtet werden: Das Dateisystem ist nur lesbar (Translation: Loop device could not get created. The filesystem is readonly.) Hmmm... root@Microknoppix:/media/sdc2# ls -l /dev/cloop* lrwxrwxrwx 1 root root 6 Mär 4 20:38 /dev/cloop -> cloop0 brw-rw---- 1 root disk 240, 0 Mär 4 20:38 /dev/cloop0 brw-rw---- 1 root disk 240, 1 Mär 4 20:38 /dev/cloop1 brw-rw---- 1 root disk 240, 2 Mär 4 20:38 /dev/cloop2 brw-rw---- 1 root disk 240, 3 Mär 4 20:38 /dev/cloop3 brw-rw---- 1 root disk 240, 4 Mär 4 20:38 /dev/cloop4 brw-rw---- 1 root disk 240, 5 Mär 4 20:38 /dev/cloop5 brw-rw---- 1 root disk 240, 6 Mär 4 20:38 /dev/cloop6 brw-rw---- 1 root disk 240, 7 Mär 4 20:38 /dev/cloop7 root@Microknoppix:/media/sdc2# rm -f /dev/cloop6 root@Microknoppix:/media/sdc2# ll /dev/cloop* lrwxrwxrwx 1 root root 6 Mär 4 20:38 /dev/cloop -> cloop0 brw-rw---- 1 root disk 240, 0 Mär 4 20:38 /dev/cloop0 brw-rw---- 1 root disk 240, 1 Mär 4 20:38 /dev/cloop1 brw-rw---- 1 root disk 240, 2 Mär 4 20:38 /dev/cloop2 brw-rw---- 1 root disk 240, 3 Mär 4 20:38 /dev/cloop3 brw-rw---- 1 root disk 240, 4 Mär 4 20:38 /dev/cloop4 brw-rw---- 1 root disk 240, 5 Mär 4 20:38 /dev/cloop5 root@Microknoppix:/media/sdc2# losetup /dev/cloop6 /media/sdc2/sda1_2017-03-04.cloop losetup: /dev/cloop6: Loop-Gerät konnte nicht eingerichtet werden: Datei oder Verzeichnis nicht gefunden (Translation: Loop device could not get created. File or directory not found.) root@Microknoppix:/media/sdc2# losetup -f /dev/loop0 Why /dev/loop0, that one should be in use! How can I do this? What am I overlooking? It it impossible to do with a poor-man's-installation of Knoppix? Has anyone managed to do this using Knoppix 7.7.1? Please help!
    Last edited by DirkS; 03-04-2017 at 10:53 PM. Reason: Formatting is totally f'ed up.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


Amiga 2000 Computer Nice Vintage Unit Powers on to Boot Screen picture

Amiga 2000 Computer Nice Vintage Unit Powers on to Boot Screen

$425.00



DCE Scanmagic External Flicker Fixer / Scan Doubler For Amiga Computers picture

DCE Scanmagic External Flicker Fixer / Scan Doubler For Amiga Computers

$149.99



Commodore Amiga 1200 Case picture

Commodore Amiga 1200 Case

$59.99



Commodore Amiga 1200 keyboard -only some keys working. Uncommon plug - for parts picture

Commodore Amiga 1200 keyboard -only some keys working. Uncommon plug - for parts

$100.00



Commodore Amiga 500 w/ Amiga Vision / Mouse / Power Supply / Ext. Drive / Softwa picture

Commodore Amiga 500 w/ Amiga Vision / Mouse / Power Supply / Ext. Drive / Softwa

$400.00



GreaseWeazle for Retro computers - Amiga, Atari, IBM, Akai, Ensoniq, Amstrad ... picture

GreaseWeazle for Retro computers - Amiga, Atari, IBM, Akai, Ensoniq, Amstrad ...

$74.95



Amiga A1200 picture

Amiga A1200

$770.00



COMMODORE AMIGA 500 plus REV 8A A500 Motherboard 1MB  37.175 v2 picture

COMMODORE AMIGA 500 plus REV 8A A500 Motherboard 1MB 37.175 v2

$275.00



Commodore Amiga Decal picture

Commodore Amiga Decal

$2.10



SWITCH Joystick Advanced GRAVIS / Amiga / Commodore/ Atari - Controller Only picture

SWITCH Joystick Advanced GRAVIS / Amiga / Commodore/ Atari - Controller Only

$63.99