Results 1 to 9 of 9

Thread: RADEON 7500 works but only in live mode(very strange)

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    6

    RADEON 7500 works but only in live mode(very strange)

    alright heres my situation. ive been using knoppix hd install for some time and love it. however like ALL distros, my radeon 7500 would not get detected and i would get horrible 3d performance. today i acciedentally had my knoppix cd in the tray and it booted. while it was booting i paid careful attention to the text and noticed something similar to this:

    AGP Bridge Detected
    video = Radeon QW(75000) using x(radeon) server.

    so i let it boot into kde and tried a 3d game(chromium) and was surpassed to see that i was getting 3d accelerted graphics.

    Why did it detect my gpu while im using live mode and not after after i do an hdinstall???

    plez help

  2. #2
    Senior Member registered user
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    colorado springs, colorado
    Posts
    1,933
    sudo xedit /etc/X11/XF86Config-4

    Look for the section that looks something like this:

    Code:
    # The following line is auto-generated by KNOPPIX mkxf86config
            Driver      "vesa"
            VendorName  "All"
            BoardName   "All"
    #       BusID       "PCI:1:0:0"
    Make sure the driver is either ati or radeon like so:

    Driver "ati"

    or

    Driver "radeon"

    My 7200 uses the ati.

    After that, do this:

    glxinfo

    It should have a line that looks like this:

    Code:
    direct rendering: Yes
    That should do it.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    6
    hmmm its says it doesent

    heres my glxinfo


    Code:
    name of display: :0.0
    display: :0  screen: 0
    direct rendering: No
    server glx vendor string: SGI
    server glx version string: 1.2
    server glx extensions:
        GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
    client glx vendor string: SGI
    client glx version string: 1.2
    client glx extensions:
        GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
    GLX extensions:
        GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
    OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
    OpenGL version string: 1.3 Mesa 4.0.4
    OpenGL extensions:
        GL_ARB_imaging, GL_ARB_multitexture, GL_ARB_texture_border_clamp,
        GL_ARB_texture_cube_map, GL_ARB_texture_env_add,
        GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_texture_env_dot3,
        GL_ARB_transpose_matrix, GL_EXT_abgr, GL_EXT_blend_color,
        GL_EXT_blend_minmax, GL_EXT_blend_subtract, GL_EXT_texture_env_add,
        GL_EXT_texture_env_combine, GL_EXT_texture_env_dot3,
        GL_EXT_texture_lod_bias
    glu version: 1.3
    glu extensions:
        GLU_EXT_nurbs_tessellator, GLU_EXT_object_space_tess
    
       visual  x  bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer  ms  cav
     id dep cl sp sz l  ci b ro  r  g  b  a bf th cl  r  g  b  a ns b eat
    ----------------------------------------------------------------------
    0x23 16 tc  1 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  0  0  0  0  0  0 0 None
    0x24 16 tc  1 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  8 16 16 16  0  0 0 None
    0x25 16 tc  1 16  0 r  y  .  5  6  5  8  0 16  8 16 16 16 16  0 0 None
    0x26 16 tc  1 16  0 r  .  .  5  6  5  8  0 16  8 16 16 16 16  0 0 None
    0x27 16 dc  1 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  0  0  0  0  0  0 0 None
    0x28 16 dc  1 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  8 16 16 16  0  0 0 None
    0x29 16 dc  1 16  0 r  y  .  5  6  5  8  0 16  8 16 16 16 16  0 0 None
    0x2a 16 dc  1 16  0 r  .  .  5  6  5  8  0 16  8 16 16 16 16  0 0 None

  4. #4
    Senior Member registered user
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    colorado springs, colorado
    Posts
    1,933
    So are you using the ati or radeon driver in XF86Config-4?

    If so - did you restart the xserver before running glxinfo?

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    6
    i tried radeon, ati, and vesa. all didnt work(i restarted and checked)



    im not sure if this helps but im using live mode and heres my new

    glxinfo

    Code:
    name of display: :0.0
    display: :0  screen: 0
    direct rendering: Yes
    server glx vendor string: SGI
    server glx version string: 1.2
    server glx extensions:
        GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
    client glx vendor string: SGI
    client glx version string: 1.2
    client glx extensions:
        GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
    GLX extensions:
        GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
    OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc.
    OpenGL renderer string: Mesa DRI Radeon 20020611 AGP 1x x86/MMX/3DNow! TCL
    OpenGL version string: 1.2 Mesa 4.0.4
    OpenGL extensions:
        GL_ARB_imaging, GL_ARB_multisample, GL_ARB_multitexture,
        GL_ARB_texture_border_clamp, GL_ARB_texture_compression,
        GL_ARB_texture_env_add, GL_ARB_texture_env_combine,
        GL_ARB_texture_env_dot3, GL_ARB_texture_mirrored_repeat,
        GL_ARB_transpose_matrix, GL_EXT_abgr, GL_EXT_bgra, GL_EXT_blend_color,
        GL_EXT_blend_logic_op, GL_EXT_blend_minmax, GL_EXT_blend_subtract,
        GL_EXT_clip_volume_hint, GL_EXT_convolution, GL_EXT_compiled_vertex_array,
        GL_EXT_histogram, GL_EXT_packed_pixels, GL_EXT_polygon_offset,
        GL_EXT_rescale_normal, GL_EXT_secondary_color, GL_EXT_texture3D,
        GL_EXT_texture_env_add, GL_EXT_texture_env_combine,
        GL_EXT_texture_env_dot3, GL_EXT_texture_filter_anisotropic,
        GL_EXT_texture_object, GL_EXT_texture_lod_bias, GL_EXT_vertex_array,
        GL_IBM_rasterpos_clip, GL_IBM_texture_mirrored_repeat, GL_MESA_window_pos,
        GL_NV_blend_square, GL_NV_texgen_reflection, GL_SGI_color_matrix,
        GL_SGI_color_table, GL_SGIS_generate_mipmap, GL_SGIS_texture_border_clamp
    glu version: 1.3
    glu extensions:
        GLU_EXT_nurbs_tessellator, GLU_EXT_object_space_tess
    
       visual  x  bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer  ms  cav
     id dep cl sp sz l  ci b ro  r  g  b  a bf th cl  r  g  b  a ns b eat
    ----------------------------------------------------------------------
    0x23 16 tc  0 16  0 r  .  .  5  6  5  0  0 16  0  0  0  0  0  0 0 None
    0x24 16 tc  0 16  0 r  .  .  5  6  5  0  0 16  8  0  0  0  0  0 0 None
    0x25 16 tc  0 16  0 r  .  .  5  6  5  0  0 16  0 16 16 16  0  0 0 Slow
    0x26 16 tc  0 16  0 r  .  .  5  6  5  0  0 16  8 16 16 16  0  0 0 Slow
    0x27 16 tc  0 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  0  0  0  0  0  0 0 None
    0x28 16 tc  0 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  8  0  0  0  0  0 0 None
    0x29 16 tc  0 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  0 16 16 16  0  0 0 Slow
    0x2a 16 tc  0 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  8 16 16 16  0  0 0 Slow
    0x2b 16 dc  0 16  0 r  .  .  5  6  5  0  0 16  0  0  0  0  0  0 0 None
    0x2c 16 dc  0 16  0 r  .  .  5  6  5  0  0 16  8  0  0  0  0  0 0 None
    0x2d 16 dc  0 16  0 r  .  .  5  6  5  0  0 16  0 16 16 16  0  0 0 Slow
    0x2e 16 dc  0 16  0 r  .  .  5  6  5  0  0 16  8 16 16 16  0  0 0 Slow
    0x2f 16 dc  0 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  0  0  0  0  0  0 0 None
    0x30 16 dc  0 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  8  0  0  0  0  0 0 None
    0x31 16 dc  0 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  0 16 16 16  0  0 0 Slow
    0x32 16 dc  0 16  0 r  y  .  5  6  5  0  0 16  8 16 16 16  0  0 0 Slow

  6. #6
    Senior Member registered user
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    colorado springs, colorado
    Posts
    1,933
    glxinfo just tells you info about direct rendering and such. What you need to compare are your XF86Config-4 files. Have a look at the "booted from cd" XF86Config-4 and see what driver it's using.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    6
    both config files are the same. but i did notice something else. i did a search on dri and found that
    /dev/dri/card0 is 0b when its around 800b its live mode
    /proc/dri has a size of ob but in the live mode its 12.5mb

    im not sure if that helps but might as well post it

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    6
    lol um heres my lspci -v for the radeon. lol im just posting anything relavent

    Code:
    01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon RV200 QW [Radeon 7500] (prog-if 00 [VGA])
            Subsystem: ATI Technologies Inc Radeon 7500
            Flags: bus master, stepping, 66Mhz, medium devsel, latency 32, IRQ 16
            Memory at d8000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
            I/O ports at 9000 [size=256]
            Memory at e1000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
            Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=128K]
            Capabilities: [58] AGP version 2.0
            Capabilities: [50] Power Management version 2

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    6
    arggg well back to winxp for another year or so. thanx for the help though everyone

Similar Threads

  1. Radeon 7500 All In Wonder tv in/out problems
    By gotsanity in forum Hdd Install / Debian / Apt
    Replies: 1
    Last Post: 12-29-2004, 10:43 PM
  2. Problems with XFree86 with ATI Radeon 7500
    By antskip in forum Hdd Install / Debian / Apt
    Replies: 2
    Last Post: 05-05-2004, 11:08 PM
  3. can a radeon 7500 work with quake?
    By listman in forum Customising & Remastering
    Replies: 0
    Last Post: 04-06-2004, 11:48 PM
  4. SB Audigy cards & ATI Radeon ALL-IN-WONDER 7500 Cards
    By ShavedHawk in forum Hardware & Booting
    Replies: 5
    Last Post: 10-01-2003, 04:13 AM
  5. ATI Radeon 7500 Mobility
    By Mrmagic97_99 in forum Hardware & Booting
    Replies: 6
    Last Post: 03-29-2003, 11:59 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •